Gesprek op 2
Louise Fresco
Eten is iets wat iedereen elke dag doet en er zijn er weinig onderwerpen die zoveel tegenstrijdige visies, meer onzekerheid en heftige emoties oproepen dan voedsel. Iedereen heeft een mening over wat we eten en hoe dat eten wordt geproduceerd en bereid. Van Nederlandse huisvrouw tot Afrikaanse politicus, van boer tot bakker, van gastronoom tot kok, niemand blijft onverschillig over voedsel.
Paul Rosenmoller praat met voedseldeskundige Louise Fresco over haar nieuwe boek 'Hamburgers in het Paradijs'. Louise Fresco heeft er geen moeite mee olie op het vuur te gooien door pittig stelling te nemen tegen rechtlijnige denkers. Ze vindt bijvoorbeeld dat biologisch eten niet altijd goed en voedsel afkomstig uit de bioindustrie niet per definitie fout is. Volgens haar is het juist de hokjesgeest die de discussie over voedsel vertroebelt, want de waarheid ligt veel genunanceerder. "Voedsel is vandaag de dag een bron van intense verwarring.", aldus Louise Fresco.
Professor Louise Fresco is wetenschapper, bestuurder en schrijver over voedsel. Critici noemen haar laatste boek 'Hamburgers in het paradijs' een waar Magnum opus waarin ze beschrijft, associeert, analyseert, lastige vragen stelt en heilige huisjes omver schopt. Fresco is niet per definitie tegen megastallen en pleit voor matiging. "Genoeg is genoeg", luidt haar morele appel. Maar zal de moderne burger zich daar iets van aantrekken en welke verleiding kan zij zelf niet weerstaan?