Goudzoekers
Hoe kunnen we geld verdienen aan de Chinezen?
Door de explosief groeiende economie in het Oosten zullen in 2020 naar verwachting 100 miljoen Chinezen een buitenlandse reis maken. Velen voor de eerste keer. Het oude Europa is - na Hong Kong en Macau - de populairste bestemming. En Europa ziet ze graag komen. Alhoewel de Chinese toerist gemiddeld nog slechts 500 euro per maand verdient, geeft hij per tripje ruim 1650 euro uit aan designtassen, horloges en zelfs diamanten! Hoe zorgen we ervoor dat de Chinees die Europa bezoekt zijn geld uitgeeft in Nederland en niet aan de voet van de Eiffeltoren, de Big Ben en het Colosseum?
Volgens Peter Ho, hoogleraar Chinese Economy and Development aan de Universiteit Leiden, gaat Nederland de boot grandioos missen. “Als je het goed aanpakt, valt er veel geld te verdienen, maar de Nederlandse toerismebranche is totaal niet op de Chinese toerist toegesneden. In Londen, Parijs en Rome doen ze het veel beter. Daar vind je op het vliegveld al wegwijzers vertaald in het Chinees”, aldus Ho. “Of een Chinees zich welkom voelt, valt of staat met eten. En ook op dat vlak krijgt hij hier met ontbijtjes met broodjes kaas en glaasjes karnmelk de schrik van zijn leven.” De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels zet liever in op een ander soort toerist dan hen die zich voornamelijk verplaatsen per bus, maar Benno Leeser van Gassan Diamonds heeft juist een uitgekiende strategie bedacht om zoveel mogelijk Chinese toeristen bij hem diamanten in te laten slaan.
Martijn Kieft en Pieter van der Wielen onderzoeken op participerende wijze waar het geld nou echt verdiend wordt. ‘Het geld ligt op straat’ is een gevleugelde uitspraak, maar waar dan precies? Om dat uit te zoeken volgt Goudzoekers de geldstromen om terecht te komen bij handelaren, ondernemers en bankiers die alles en iedereen net iets te slim af te zijn.