Gods Eigen Radioprogramma
De Koningin van Suriname
Uitgebreide beschrijving:
00:00 Verslaggever: donderdag 9 februari 1978, het vliegtuig van HM de koningin is zojuist geland en het hele Surinaamse leger is aanwezig. Het is 30 oC. Bloedheet. President Ferrier nadert het toestel. Regendroppels. Trap naar beneden. Koningin schudt handen, de Prins. Rest van haar vervolg.
3:44: Wilhelmus.
4:00 Halfvijf: we staan nu voor het paleis, menigte. Interviews met omstanders. We houden van de Koningin. Is onze moeder. Over Beatrix, is ook leuk, ook moeder, zuster. Prins Bernhard is vader, Claus is broertje.
7:00 Surinaamse vrouw over haar bezoek aan Nederland. Haar drie zonen zijn in Nederland, en daar moeten ze vooral blijven. Over Pengel.
10:00 Daar komt de Koningin.
11:00 Presentatie Meijer: Na 25 jaar ging ik terug naar Suriname. Voor de Koningin. En voor mezelf. Heimwee naar een jongetje van tien. Het huis waar we woonden, 1953-1955. De zon op het erf, slapen onder de klamboe. De stad, niet veranderd. Surinaamse vrouw beschrijft: het adres Herenstraat 18. De familie Meijer heeft hier om de hoek gewoond: echtpaar, drie kinderen. Mirjam, Ischa, Joppie. Oppas van Joppie over Joppie. Zou hem graag willen zien. Ischa was levenslustig. Viel wel eens uit. Meestal lief. Moeder: lieve mevrouw. Hielp wel eens. Vader: weinig contact mee.
14:00 De vader was een echte schrijver met rare gewoonten. Was goede man om mee om te gaan. Goedaardig streng.
15:00 Meijer vindt het hier zo weinig veranderd. Herenstraat 22: Meijer wil naar binnen. Nu overheidskantoor. Kleine huiskamer. Hij had een veel grotere kamer verwacht. Hier was de keuken, nu berghok.
18:00 naar boven: wc, slaapkamer zus, eigen kamer. Man, die wil niet zeggen wat voor werk hij doet.
20:00 zolder is dicht. Weer naar beneden.
21:00 Man vraagt geld voor tabak. Meijer geeft wat geld. Praat door met vrouwen die het gezin hebben gekend. Jammer dat de Meijers weggingen. Gezin had zich aangepast, vriendelijke mensen. Ischa werd Surinaams kind met Surinaamse streken, Surinaamse scheldwoorden. Ze groet de Meijers in Nederland, Joppie en Mirjam.
33:30 Fragment Surinaamse radio, met felicitatieprogramma.
25:00 Presentatie Ischa Meijer: vrijdag 10 februari, 8 uur, op het Onafhankelijkheidsplein. Juliana komt daar krans leggen bij monument voor WO2. Premier Arron staat klaar. Muziek 'Wilt heden nu treden'.
28:08 Koningin en Prins komen voorbij, Minister van der Klaauw, de ambassadeur Leopold. Krans wordt naar monument gedragen. Stralende morgen, paleis op de achtergrond.
28:00 Interview met kinderen bij kranslegging.
29:00 Presentatie Meijer: Suriname is een heerlijk land, avond op Orlando, het enige terras van Paramaribo. Hij praat met prachtig uitgedoste vrouw. Zij beschrijft hoe ze eruit ziet. Had vroeger huis met meisjes. Vroeger gedanst voor de gouverneur, doet hem de groeten. Over bordelen in Paramaribo, er zijn er niet veel meer. Zij beschrijft hier dat vroeger ging. Kan 'sigaret roken met haar poes', een seksmeisje moet alles doen. Is rijke vrouw in Suriname, had veertig meisjes. Heeft gewerkt van 1914-1974. Heeft zestig jaar gewerkt. Vroeg Arron en Lachmon om een pensioen. Want ze is een kind van haar land. Lachmon zegde 25 gulden per maand toe, maar daar moest ze twee jaar op wachten. In verkiezingstijd gaf hij 300 gulden, in verkiezingstijd, daarna niets meer. Ze heet Wilhelmina, laat zich 'Maxi Linder' noemen. Ze is publieke vrouw, net als Maria Magdalena. Maar Arron zal boeten.
35:00 Reclamespots van de BATA, schoenwinkel en Joziane sardines.
36:00 Meijer interviewt Willem Oltmans in Torarica hotel in Paramaribo. Uitstekend hotel. Oltmans beschrijft zijn werkweek: maandag gaat Oltmans naar Minneapolis, voor een lezing over de Koningin in Suriname, woensdag interview met een admiraal in Milwaukee, donderdag Oklahoma, vrijdag Dallas. Weekend in Richmond, maandag Washington, dinsdag New York. Dat gaat zo gewoon door, ja.
38:00 Oltmans, over de taak die hij heeft gekregen van Onze Lieve Heer. Een collega van hem is naar Claudine gegaan, zij noemt zich de 'ware koningin van Suriname'. Zij heeft 44 dames achter rode lampjes. Die collega vindt dat zijn taak, maar Oltmans heeft een andere.
39:00 Over ontmoeting Oltmans met prins Bernhard. Over de zeer zwakke plekken in het verleden van de Prins. Paar rare scheve schaatsen gereden, maar heeft ook goede dingen gedaan. Moet alles in 'balance' zien. Wel vreemd dat hij in een 'executive jet van Lockheed' heeft gevlogen. Bernhard heeft particulier bezoek gebracht op de Bahama’s aan een dame. Wel grappig, dat hij dit 'na al die shit' nog doet. Bernhard 'heeft olifantshuid ontwikkeld bij het Wereld Natuur Fonds'.
42:00 Oltmans doet de groeten aan vriend Peter, die met de seksmusical 'Let my people come' optreedt in Londen, en vervolgens in Madrid.
42:30 Presentatie Meijer: zit in pension van de YWCA aan de Herenstraat. ’s Ochtends gezellig praatje met de werkster.
42:42 Gesprek met de werkster. Zij is van voetbalclub 'Robin Hood'. Zij durfde niet over de markt te lopen omdat ze uitgelachen zou worden, is daarom helemaal omgelopen. Zij kennen elkaar van het pension. Zij heet Edda Duna Beerenstein, beter bekend als Marietje. Woont op de Saramakkastraat 75 k. Vertelt wat over zichzelf. Haar kinderen zijn uit huis. Morgen durft ze wel weer over de
markt.
45:00 gezang van schoolkinderen. Gesprek met de kinderen over Nederlands en Sranan Tonga praten en over wat moeilijker is. Thuis spreken ze Surinaams. Raar dat ze Nederlands moeten kunnen, terwijl ze in Suriname wonen. Over Nederlands onderwijs op school.
50:00 Surinaams radiogeluid, dat overgaat in een radioverslag van terugkeer Juliana naar het vliegveld Zanderij.
54:00 H.M. de Koningin: toespraak. gerommel, kunt u het verstaan? 'Mijn man en ik waren geïnteresseerd en geboeid bij ons staatsbezoek aan de onafhankelijke republiek Suriname. Staatsbezoeken over en weer zou je kunnen zien als een bewijs van de onafhankelijkheid van elkaar. Speciaal dit bezoek van ons in de nieuwe onafhankelijke staat Suriname. Beide bezoeken hadden het karakter van onder oude vrienden te komen. We zijn er allemaal van overtuigd dat we goede vrienden zullen blijven. We hebben een deel van de opbouw gezien en ik moet zeggen dat ik iedereen gelukkig prijs die daaraan mee mag werken. Inspirerend werk. Genoten van de pracht van dit land, de natuur. We hebben ons omringd gevoeld door gastvrijheid, onbeschrijfelijk. Bijzonder dankbaar t.o. gastvrouw en –heer Ferrier, heel bijzonder. Ook dank aan allen die dit bezoek zo prachtig en onvergetelijk hebben gemaakt. Overal. Omringd door al die hartelijkheid en vriendschap en goede zorgen. Ze is ontroerd. In vriendschap blijven we met elkaar meeleven. Dankuwel.
58:00 Liedje en afkondiging van de Surinaamse radioreportage.