Het Spoor Terug
De B-kant van de Beat 3: Rinus Gerritsen
Laatste in de reeks over Haagse popmuzikanten die na 25 jaar de balans van hun carrière opmaken. Aan het woord komt basgitarist Rinus Gerritsen van de Golden Earring.
Beschrijving
0'00" Plaat van The Golden Earrings (fragment). Rinus Gerritsen (basgitarist Golden Earring) vertelt over de begintijd van de groep ("Niemand was geschoold"). Zegt dat bij hem in de straat iedereen gitaar speelde ("In de portieken zaten we te jengelen").
na 2'46" Inleiding presentator (zie bijgevoegde tekst). Gerritsen vertelt dat veel bandjes rond de jaren zestig The Shadows en Little Richard imiteerden. Volgens Gerritsen zorgden The Beatles voor een ware revolutie ("Was een soort culturele jongerenrevolutie"). Vertelt over de strijd tussen de jeugdgroepen de 'Kikkers' en de 'Bullen'.
na 5'56" Fragment plaat van The Golden Earrings. Gerritsen vertelt hoe ze overal in Den Haag 's Nachts hun naam neerkalkten. Om reclame te maken voor hun eerste plaat, plakten ze ook in andere steden stickers met hun naam. Vertelt anekdote over een nachtelijke ontmoeting met Willem de Ridder ("Die was aan het plakken voor zijn blad Hitweek").
na 9'15" Fragment plaat. Gerritsen zegt dat The Beatles voor hun het voorbeeld was dat je zelf als band je nummers kon schrijven. Vertelt over de knulligheid van hun eerste Engelse teksten.
Gerritsen zegt dat Nederland helemaal geen eigen muziekcultuur had ("Ja, Sjakie Schram"), in tegenstelling tot de VS. Geeft zijn mening over het repertoire van The Beatles en The Rolling Stones in die tijd ("Die speelden ook nummers van anderen").
na 15'34" Gerritsen noemt de muziek die ze toentertijd speelden vrij inhoudsloos ("Het was een hoop gepiel"). Volgens hem kwam dit ook doordat er voor hen weinig was om zich tegen af te zetten ("Mijn zorg was toen de militaire dienst omdat ik dan mijn haar moest afknippen"). Volgens hem kwam de echte revolutie in Nederland niet uit de muziekhoek ("Kwam uit de hoek van provo, Vinkenoog. Dat was de meer intellectuele hoek, maar die speelden geen gitaar").
na 20'00" Volgens hem werd er in Nederland geen creatief werk geleverd onder invloed van drugs. Zegt dat er wel drugs werden gebruikt, maar dat dit niet van invloed was op de muziek zoals bij Pink Floyd en Soft Machine. Fragment plaat. Gerritsen zegt dat veel bandjes in die tijd niet veel bijzonders waren ("Sommige spelen nu nog bij de korfbalvereniging"). Is sceptisch over de jaren zestig-revival van nu.
na 24'05" Gerritsen vertelt over hun optredens en publiek van nu ("Doordat we altijd zijn doorgegaan hebben we 'Kids' en veertigers als publiek").
na 26'25" Gerritsen vertelt over hun jarenlang succes ("Je krijgt er altijd eerder genoeg van dan het publiek; Als de mensen er eerder genoeg van hebben, dan is het te laat"). Volgens Gerritsen moet je steeds bezig blijven met vernieuwing ("Maar oude nummers spelen we de laatste tijd ook weer").
na 28'52" Plaat 'Back Home' van The Golden Earring.
na 32'43" Gerritsen zegt dat ze nu goed kunnen leven van de muziek ("Rijk worden in Nederland kan niet"). Vertelt over hun verdiensten en lasten.
na 35'30" Gerritsen vertelt over hun plaatverkoop in Amerika ("We hebben twee keer gescoord"). Volgens hem hadden ze echt succes kunnen hebben als ze er langer waren gebleven. ("Wij waren zo eigenwijs dat we weer iets heel anders wilden doen").
na 37'01" Fragment plaat. Volgens hem is tegenwoordig de motivatie om een groep te beginnen laag ("Ze moeten hun uitkering opgeven en hard werken"). Ziet minder mogelijkheden voor groepen tegenwoordig ("Het succes is maar voor de enkeling weggelegd").
na 40'26" Gerritsen zegt dat de zakelijke kant een belangrijk aspect is geworden. Volgens hem is de jeugd minder in voor live-optredens ("Ze gaan liever naar een discotheek waar zo'n gozer staat te 'rappen'"). Zegt dat het zalencircuit bijna is weggevallen voor bandjes ("Dan kom je in het gesubsidieerde circuit terecht, waar je staat te spelen voor anderhalve man en een paardenkop").
na 43'00" Fragment plaat. Gerritsen vertelt over de diverse productiekosten van popmuziek. Volgens hem is het om eerste een groep te promoten en dan pas een plaat te maken ("Promotie d.m.v. plaatjes maken alleen werkt niet").
na 45'50" Gerritsen zegt dat men het moet accepteren dat de gouden tijden voorbij zijn. ("Het is nu 1989. Er zijn andere behoeftes en trends"). Geeft voorbeelden.
na 48'46" Fragment plaat. Gerritsen vertelt hoe ook zij afhankelijk zijn van de omroepen om hun platen gedraaid te krijgen. Vertelt over hun promotieactiviteiten bij hun laatste plaat. Noemt diskjockeys 'net kleine kinderen die aandacht moeten hebben'. Fragment plaat. Volgens Gerritsen leven teveel groepen met het idee van ooit rijk en succesvol worden. ("Eén op de duizend bandjes wordt wat").