Het Spoor
Het Spoor en de Rivier deel 3: De Theems
Het Spoor en de rivier
Vijfdelige serie over Europese rivieren. De rivier - sinds mensenheugenis bron van leven en inspiratie, maar sinds kort ook van vervuiling en van ondergang. De rivier - bakermat van wereldsteden, maar ook omstreden in talloze oorlogen. De rivier - onderwerp van sagen en legenden, van muziek en poëzie
Theems is vloeibaar geworden geschiedenis. Van Koning Jan Zonder Land en de Magna Charta tot aan Margaret Thatcher en de verwording van de London Docklands, het vervallen havengebied dat nu wordt omgetoverd tot een yuppie-paradijs. De adellijke rivier is ook het reservoir van eeuwenoude tradities, literaire en muzikale successen en enge griezelverhalen over duivelaanbidders en ronddolende geesten.
Ruim drie eeuwen na Michiel de Ruyter doorbreekt Het Spoor nogmaals de ketting die over de Theems gespannen is. In de derde aflevering van de zomerserie over belangrijke Europese rivieren ditmaal aandacht voor 'the noblest river in Europe'.
De Theems van bron tot monding: bezoeken aan plaatsen die in de geschiedenis of de literatuur een belangrijke rol hebben gespeeld. Oxford, de oude universiteitsstad en nog altijd een reservaat van Britse tradities; Reading, waar Oscar Wilde gevangen zat; Runnymede, waar met de Magna Charta de basis voor de Engelse democratie werd gelegd. En dan de metamorfose van de London Docklands, het oude havengebied dat wordt veranderd in een chic zakencentrum, waarbij de oorspronkelijke bewoners het nakijken hebben. Verder onder meer in het programma een kijkje achter de schermen bij de Thames Water Police, een ontmoeting met de Koninklijke Zwanenhoeder en de Amerikaanse filmregisseur Sam Wanamaker, die het drijvende Globe-theater van Shakespeare weer wil opbouwen; op de Theems, uiteraard.
Een reisverslag: de Theems van bron tot monding
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief