De radio 5-documentaire
Een eeuw cabaret en een eeuw censuur, deel 1
Het optreden van Eduard Jacobs in 1895 wordt gezien als de start van het cabaret in Nederland. Vanaf dat moment begon ook de censuur op cabaretliedjes. Liedjes van Jacobs werden zelfs in 1975 nog verboden door de KRO.
Koos Speenhoff werd het optreden onmogelijk gemaakt in het Katholieke zuiden van Nederland, Jean Louis Pisiusse en Dirk Witte werden aan de schandpaal genageld door de legerleiding van toen, maar liedjes van Witte werden ook in 1964 nog verboden. Liedjes van Annie M.G. Schmidt werden gecensureerd door de VARA en liedjes van Jules de Corte door de KRO. Toen heette het geen censuur maar 'tekstcontrole' of 'hoofdredaktionele sturing'.
Dat was voornamelijk in de jaren '50, '60 en '70. Maar het prachtige lied 'Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan' (geschreven in 1943) werd zelfs nog in 1992 uit een televisieuitzending geknipt.
Lida Iburg sprakt hierover met Wim Ibo, Jules de Corte, Gerard Cox, Ivo de Wijs, Piet te Nuyl, Guus Vleugel, Annie M.G. Schmidt e.v.a. Ook de vroegere omroepbazen die verantwoordelijk waren voor het verbod worden aan de tand gevoeld over het waarom.
De verboden en geheel of gedeeltelijk gecensureerde liedjes zullen ook helemaal te horen zijn. Een aantal van de geïnterviewden is inmiddels helaas overleden.