Marathongast Marte Röling
Marte groeide op in het Gooi en Canada. Op haar zestiende werd zij leerling aan de Amsterdamse Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, waar haar vader sinds 1939 hoogleraar was. Hij gaf les aan Corneille en Karel Appel. "Mijn ouders waren wel mijn ouders, maar al heel vroeg ook mijn collega's", zei ze over hen.
Al op 19-jarige leeftijd had zij haar eerste tentoonstelling met grafisch werk. Er zouden er nog 150 volgen in musea in Europa, waaronder de Biennale de la Jeunesse in Parijs van 1965, en de Verenigde Staten. Haar record is 126 exposities in een jaar. Ze exposeerde vaak samen met andere kunstenaars als Picasso, Kienholz en Andy Warhol.
In 1970 ontmoet ze haar tweede grote liefde. Dat bedoel ik, dacht ze toen ze hem voor het eerst zag. De psychotherapeut en "specialist in alles" Henk Jurriaans. Hij haalde de internationale pers toen hij zich in 1975 25 dagen lang als levend kunstwerk in het Stedelijk Museum tentoonstelde. Zij trok bij hem in en later kwamen daar de zusters Alissa en Adrienne Morrien bij en nog later Wanda Werner. Zij wonen in een gigantische boerderij in het Groningse Uithuizen. In de tuin staat een gepensioneerde Starfighter.
Samen met haar partners in kunst maakte Marte vele monumentale kunstwerken, zoals het vlaggenmonument voor het Amsterdamse AMC, polyester draperieën voor de Stopera, koperen gordijnen voor de Gasunie, een beeld voor het Haagsche Muziektheater, een acht meter hoge sculptuur voor de Universiteit Groningen. Onlangs nog onthulde Koning Beatrix een twaalf meter hoog beeld van staal, kunststof en bladgoud voor de Eemshaven. En nog heel veel meer.
Maar naast dit monumentale werk maakt zij ook plafondschilderingen, postzegels, platenhoezen, modetekeningen, theaterdecors, schilderijen, litho’s en speelde in een film van Dimitri Frenkel Frank.
In 2005 stierf Henk Jurriaans. "Onbegrijpelijk dat ik gewoon doorleefde", zei ze later. Maar dat deed ze, samen met Alissa, Adrienne en Wanda.
Ger Jochems zal drie uur met de 68-jarige grande dame van de Nederlandse kunstwereld praten.