Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Paul Biegel bij Ischa
Uit: Een dik uur Ischa (6 juni 1993)
Paul Biegel bij Ischa
Uit: Een dik uur Ischa (6 juni 1993)
Vraaggesprek met kinderboekenschrijver Paul Biegel naar aanleiding van de aan hem toegekende Gouden Griffel voor zijn boek "Nachtverhaal". Biegel vertelt over zijn jeugdige ambities, zijn werk als journalist by de AVRO-bode en als scenarioschrijver bij de Toonder Studio's waar hij de techniek van de plotconstructie leerde. Volgens Biegel is het sprookjesachtige verhaal het enige genre dat hij beheerst. Hij voelt zich niet thuis bij de sociaal-geengageerde jeugdliteratuur. De angst om het bestaan, die ook een groot deel van zijn leven beheerst heeft, vormt volgens Biegel een belangrijk thema in zijn werk.
Dit fragment is onderdeel van
Een dik uur Ischa
Gasten: Paul Biegel, Anjo Geluk, Rudi Kross, Trees Vorst. Afgewisseld met liedjes gezongen door Ischa, begeleid door de Izzies, en een column door Cor Galis.
In deze uitzending gaat Ischa Meijer in gesprek met:
- Paul Biegel, kinderboekenschrijver, naar aanleiding van de aan hem toegekende Gouden Griffel voor zijn boek 'Nachtverhaal'. Biegel vertelt over zijn jeugdige ambities, zijn werk als journalist by de AVRO-bode en als scenarioschrijver bij de Toonder Studio's waar hij de techniek van de plotconstructie leerde. Volgens Biegel is het sprookjesachtige verhaal het enige genre dat hij beheerst. Hij voelt zich niet thuis bij de sociaal-geëngageerde jeugdliteratuur. De angst om het bestaan, die ook een groot deel van zijn leven beheerst heeft, vormt volgens Biegel een belangrijk thema in zijn werk.
- Anjo Geluk, sociologe, over samen met psychologe Lenny Duijvelaar geschreven handboek voor de puberteit 'Alles wordt anders'. Het handboek is gebaseerd op schriftelijke reacties van 300 scholieren op een oproep in het scholierenblad 'Pauze'. De bedoeling van het boek is pubers in de leeftijd van 12 tot 18 jaar te laten delen in elkaars ervaringen. Geluk meent dat gezinnen te vaak 'eilandjes' vormen, waardoor kinderen hun eigen gezinssituatie als maatgevend ervaren. Ze heeft bewust de kinderen aan het woord gelaten omdat die, volgens Geluk, anders tegen problemen aankijken dan volwassenen.
-de journalist Rudi Kross over de gebeurtenissen in Solingen;
-sociologe Trees Vorst die voor het NIZW onderzoek deed naar de kinderen van foute ouders en de hulpverlening.