Een uur Ischa
Afl.6: Joop Visser/Jaap Fischer
Joop Visser/Jaap Fischer, leraar maatschappijleer en Nederlandstalig troubadour over het ontstaan van zijn liedjes, studentencorps, talkshows, maatschappelijke veranderingen, politiek, de oorlog en het mensdom.
INHOUD:
0'00"
Stationcall, tune, aankondiging Ischa Meyer.
na 0'50"
Introductie van Jaap Fischer.
na 2'30"
Compilatie liedjes van Joop Visser.
na 3'50"
Het interview begint door de laatste noten van de compilatie heen.
Het gesprek gaat over het begin van de carrière en het ontstaan van zijn liedjes. Visser schreef zijn eerste liedje op ongeveer 17-jarige leeftijd en het was zoiets als 'Het Ei'.
Zijn liedjes ontstaan tijdens het gitaarspelen en worden later uitgewerkt.
Visser ontkent dat hij gestopt is wegens de grote populariteit. Hij wilde geen zangcarrière opbouwen, maar streefde een maatschappelijke carrière na.
Tegenwoordig ziet Visser zich wel meer als een zanger.
na 9'30"
In zijn studententijd te Leiden was hij lid van het studentencorps. "Lekker zitten zuipen met een stel kerels." Visser had betrekkelijk weinig last van zijn populariteit in deze besloten gemeenschap, daar de meeste aandacht toen uit ging naar Paul van Vliet en Floor Kist, die met hun Studentencabaret 'harstikke' beroemd waren.
na 11'50"
Visser heeft ongeveer 10 jaar geen liedjes geschreven omdat hij er geen zin meer in had. Hij is weer begonnen om dezelfde reden als hij was gestopt.
na 12'50"
Twee liedjes van Visser "Ik zal een liedje voor je maken" en "Demonstratie of Processie".
na 17'50"
Het gesprek loopt via het liedje "Demonstratie of Processie" over de maatschappelijke veranderingen na de oorlog en de demonstraties in de jaren '60.
"De hele groep die toen voorop liep bij de democratise-ringsbewegingen is eigenlijk goed terecht gekomen, er is er eens een doctoraaltje uitgerold of een burgemeester-schapje."
Visser geeft uiting aan zijn argwaan ten opzichte van zeer progressief Nederland.
"Met rechts weet je gewoon waar je aan toe bent."
na 21'30"
Visser studeerde literatuur, ontwikkeling, economie en culturele antropologie. Deze richtingen komen wel in zijn liedjes voor, maar niet opvallend, zodat ze niet te elitair worden. Zijn liedjes behoeven geen tophits te worden. "Je zou je rot schrikken." Hierna worden een aantal "talk-shows" besproken.
na 25'50"
Programma identificatie en tune.
na 26'30"
Twee liedjes: "Voorbij",
"Drie komieken".
Het gesprek loopt via het vak maatschappijleer en de maatschappelijke veranderingen vanuit de oorlog omstandigheden "een beetje armoede, een beetje honger", naar welstand "iedereen een autootje." Naar de huidige crisis.
De huidige crisis is meer een vrijheidsbeperking dan een terugkeer van de armoede. Armoede en leed zijn soms onderwerpen van zijn liedjes, maar niet zijn speciale thema.
Hij zingt over wat hem treft.
Visser schrijft ongeveer vijf of zes liedjes per jaar, die tijdens de vakanties ontstaan.
na 36'30"
Twee liedjes:
"Het gevoel weer in Veendam te zijn."
"Het stinkt in het Gemeentehuis."
na 41'50"
Visser had wel in de politiek willen gaan, niet als woordvoerder of gemeenteraadslid doch meer als adviseur, "zoiets al Joop den Uyl had moeten zijn."
Het liedje de "Drie komieken" geeft zijn ergernis en teleurstelling weer over de leidinggevende personen in de politiek en het bedrijfsleven. Aan de hand van dit gegeven worden de teleurstellingen en frustraties van Visser met de mens besproken.
"Het is vervelend om te merken dat andere mensen eigenlijk net zo beroerd zijn als jezelf."
na 50'00"
Liedjes: "Een mens wil ook wel eens iets anders."
a 51'25"
Aftiteling. Tune. Overige opmerkingen
Gelardeerd met nieuwe liedjes (12:00)
Uitsmijter: Hier volgt een mededeling voor opperbevelhebber Bouterse, wanneer de pot gedempt gaat worden gaan, is de ontwikkelingshulp gesprongen.