Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Hoe kunnen we de toekomst vormgeven? En wat moeten we uit de geschiedenis meenemen om een nieuwe situatie te realiseren? Een gesprek met Mitchell Esajas (mede-oprichter The Black Archives), Amade M’charek (Professor Anthropology of Science) en Leo Lucassen (directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Antropoloog Sinan Çankaya praat mee via Zoom.
Dit fragment is onderdeel van
Nederland, we moeten het hebben over racisme
Tijdens de NPO-themadag ‘Nederland tegen racisme’ verzorgen VPRO en Pakhuis De Zwijger samen met Lilith Mag een online en interactief gesprek over racisme. Na een maand van protesten tegen racisme, gesprekken in praatprogramma's, en artikelen en opinies in media, is het tijd om de balans op te maken. Hoe ziet institutioneel racisme in Nederland eruit en hoe komen we tot oplossingen om samen vorm te geven aan een inclusieve en open samenleving?
In 'Nederland, we moeten het hebben over racisme', gaan we het gesprek aan. Aan tafel bij journalist en presentator Clarice Gargard schuiven deskundigen, mediamakers, activisten, ‘gewone burgers’, wetenschappers en historici aan, om aan de hand van het heden, het verleden en uiteindelijk met een blik op de toekomst het gesprek te voeren. Wat is er de afgelopen maand nou allemaal gebeurd? Hoe kijken onze gasten daarnaar? En naar wat voor samenleving willen we toe?
Dit is de eerste uitzending van een reeks gesprekken over racisme in samenwerking met Lilith Mag en Pakhuis de Zwijger.
De uitzending werd op zondag 12 juli uitgezonden via het YouTube-kanaal van de VPRO en de Livecast van Pakhuis de Zwijger.
vpro.nl/racismegesprek