Mark Verkerk en Ruben Smit, Ton Okkerse EMS films, 2013
De aflevering met Andrea Maier is uitgezonden op zondag 28 augustus 2016. De uitzending is niet meer beschikbaar, maar op deze pagina zijn de gesprekken zonder fragmenten nog wel beschikbaar.
De nieuwe wildernis
De Nieuwe Wildernis (2013) is een Nederlandse film over de natuur van de Oostvaardersplassen. In dit woeste landschap tussen Lelystad en Almere leven paarden, runderen, herten, vossen en vele vogelsoorten in het wild. Twee jaar lang volgden regisseurs Mark Verkerk en Ruben Smit de vier seizoenen. De Nieuwe Wildernis was een bioscoopsucces: binnen een week trok de film al 100.000 bezoekers.
Kontraste
Herbert Müller, RBB, 1988
In deze door een omstander gefilmde beelden uit 1988 is te zien hoe drie mannen en een vrouw uit de DDR proberen de grensrivier de Spree in Berlijn zwemmend over te steken. De vier weten ongezien de oevers te bereiken, maar als ze eenmaal in het water zijn komt er direct een boot aanvaren met Oostduitse grensbewakers, die erom bekend staan met scherp te schieten op mensen die de Muur proberen over te steken. De mannen halen net op tijd de overkant, maar de vrouw krijgt het niet voor elkaar om op eigen kracht op de kant te komen. Uiteindelijk steekt iemand haar de hand toe en zo is ook de vrouw in het Westen.
De glimlach van een kind
Willem Sluyterman van Loo, KABK, 2011
Willem Sluyterman van Loo maakte De glimlach van een kind (2011) als afstudeerfilm voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De film van zeven minuten laat zien, maar vooral horen, hoe jonge verpleegkundigen praten met de ouderen die zij onder hun hoede hebben. De camera blijft op de gang.
HARDTalk - Aubrey de Grey
BBC, 2014
In het fragment uit 2014 is biomedisch gerontoloog Aubrey de Grey te gast in BBC’s HARDtalk. Aubrey de Grey (Londen, 1963) is een computerwetenschapper die gefascineerd raakte door de biologie. Hij specialiseerde zich in de gerontologie, de studie van veroudering. De Grey gelooft dat ouderdom binnenkort serieus bestreden kan gaan worden door nieuwste technieken uit de biotechnologie. Hij claimt dat de eerste persoon op aarde die 1000 jaar oud zal worden, al geboren is. Wanneer de presentator sceptisch is, blijft De Grey bij die stelling.
Live Long, Live Wild: The Secret to a long life
Jan Haft, Doclights, 2004
In deze documentaire uit 2004 wordt het geheim van een lang leven onderzocht. De makers proberen antwoorden te vinden in de natuur. Het fragment toont de diepere wateren van Antarctica, waar het langstlevende dier ter wereld in beeld wordt gebracht: een spons. Sommige exemplaren van de komvormige glasspons zijn al 10.000 jaar oud, en leefden al in de laatste IJstijd. Niet alleen door de kou groeien de dieren traag, de sponzen bevatten ook natuurlijke antibiotica die ook ons leven zouden kunnen verlengen. Eén soort is de basis voor de ontwikkeling van antiverouderingsmiddelen.
Der Medicus
Philipp Stölzl, Beta Film, 2013
Der Medicus (ook bekend als The Physician) is een film uit 2013, geregisseerd door Philipp Stölzl. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Noah Gordon, over geneesheren in de elfde eeuw. In het fragment zien we de middeleeuwse arts in wording Rob Cole (gespeeld door acteur Tom Payne) bij een stervende patiënt, een zoroastriër wiens lichaam na de dood niet intact hoeft te blijven. Wanneer de patiënt gestorven is, snijdt Cole zijn lichaam open om de menselijke anatomie te onderzoeken en ontdekt hij de blindedarm in het lichaam.
69: Liefde seks senior
Menna Laura Meijer, VPRO, 2013
In de documentaire ‘69: Liefde seks senior’ (2013) van Menna Laura Meijer wordt een aantal oudere mensen geportretteerd die openlijk spreken over hun seksleven nu ze ouder zijn. In het fragment vertellen Atie (81) en Kees (83) over hoe zij intimiteit ervaren nu zij ouder zijn.
Meestercursus Elisabeth Schwarzkopf
Nils Andriessen, NOS, 1987
Het fragment, live uitgezonden door de NOS in 1987, is afkomstig uit een masterclass van de Duitse sopraan Elizabeth Schwarzkopf (1915-2006) met de Nederlandse Miranda van Kralingen. Voor publiek leert de Schwarzkopf aan Van Kralingen hoe de mondspieren aangespannen dienen te worden om de juiste klank te produceren.
La vie devant soi
Moshé Mizrahi, StudioCanal, 1977
La Vie Devant Soi (1977) is een Oscarwinnende film van Moshé Mizrahi, gebaseerd op de gelijknamige roman van Romain Gary. Simone Signoret (1921-1985) speelt Madame Rosa, een joodse ex-prostituee die Auschwitz overleefde en die na haar leven als prostituee in Parijs een pension begonnen is, waar ze kinderen van jonge prostituees opvangt. Ze heeft een bijzondere relatie met Momo (Sami Ben Youb), een kind van Algerijnse afkomst. In het fragment verliest Madame Rosa haar bewustzijn. Momo haalt de dokter erbij, maar wanneer deze Madame Rosa uit huis wil halen voor verzorging in het ziekenhuis steekt Momo daar een stokje voor.
The Way of All Flesh
Adam Curtis, BBC, 1997
The Way Of All Flesh (1997) is een BBC-documentaire van Adam Curtis over zogenaamde ‘HeLa-cellen’: cellen afkomstig van de Amerikaanse Henrietta Lacks (1920-1951), die aan baarmoederhalskanker leed. Nog tijdens haar ziekte werden zonder Lacks’ medeweten cellen van deze kanker voor onderzoek gebruikt, want haar cellen bleven zich onbeperkt vermenigvuldigen, en groeiden sneller dan andere kankercellen. Lacks stierf aan haar ziekte in 1951, maar de HeLa-cellen worden 65 jaar na haar dood nog steeds voor onderzoek vermenigvuldigd.
The Normal Heart
Ryan Murphy, HBO, 2014
The Normal Heart (2014) is een bewerking van het door Larry Kramer geschreven gelijknamige toneelstuk (1985) over de AIDS-crisis in de vroege jaren ‘80. Dr. Emma Brookner (Julia Roberts), een karakter gebaseerd op arts en onderzoeker Linda Laubenstein (1947-1992), krijgt veel AIDS-patiënten in haar praktijk en doet onderzoek naar de oorzaken van deze dan nog mysterieuze nieuwe ziekte. In het fragment zien we Brookner voor een zaal met kritische financiers. Ze vecht voor haar onderzoek maar krijgt in de bijeenkomst niet de steun die zij hoopt te krijgen.
Commercial 2015 - Cellular Aging
In het fragment wordt er reclame gemaakt voor een product dat het ouder worden van cellen zou bestrijden door het verlengen van telomeren.
Een telomeer is een zich herhalend stuk DNA aan het uiteinde van elk chromosoom. Telomeren beschermen de genen die aan het eind van het chromosoom liggen tegen beschadigingen. Elke keer dat DNA-replicatie plaatsvindt voor de celdeling, worden de nieuwe chromosomen in een stukje korter, maar doordat er een telomeer aan het krimpende uiteinde zit, wordt in plaats van genen, het telomeer steeds korter. Zo kan een cel vaak delen zonder dat er genen beschadigd raken, maar wanneer de telomeren zo kort zijn geworden dat zij geen stukje meer kunnen verliezen, dan stopt een cel met delen en gaat hij dood. De reclame legt uit hoe telomeren kunnen worden verlengd. Als de telomeerlengte behouden blijft, kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan.
The Age of Adaline
Lee Toland Krieger, Dutch FilmWorks, 2015
The Age of Adaline (2015) is een Amerikaanse film geregisseerd door Lee Toland Krieger. Adaline (gespeeld door Blake Lively) wordt door een auto-ongeluk niet meer ouder. In het fragment bespreekt Adalines dochter Flemming (Ellen Burstyn) in een restaurant haar ouderdomsproblemen met haar moeder, die voor altijd 29 is.
Eröffnungsgala vom Hessentag in Erbach - Udo Jürgens
Hessischer Rundfunk, 1998
Udo Jürgens (1934-2014) was een Oostenrijkse componist, pianist en zanger. Hij verkocht ongeveer 100 miljoen albums en was daarmee een van de meeste succesvolle Duitstalige zangers. In het fragment uit 1998 geeft Jürgens tijdens een concert in Erbach een toegift in badjas. Hij zingt het lied “Ihr von Morgen”.