‘Verdorie, waarom is er in Nederland nog geen goeie film over de financiële crisis gemaakt?’ Zo omschrijft acteur Waldemar Torenstra de gedachte die aan de basis lag van De aflossing. Torenstra werkte zijn idee voor de film uit met scenarioschrijver Philip Delmaar en regisseur Jorien van Nes. Nu is De aflossing te zien als Telefilm, met Torenstra als de bankier Thomas en Gijs Naber als diens antikapitalistische broer Arne. Arne sleept Thomas mee in een bizar avontuur waarin de twee ruziën over hun verleden en hun vader, maar meer nog over het morele failliet van de bankensector.
Het is een onderwerp dat dichtbij Torenstra ligt. De acteur studeerde anderhalf jaar economie en botste in de collegebanken met zijn docenten, onder wie voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg.
Waarom ging je economie studeren?
Waldemar Torenstra: ‘Ik begin die studie met het idee om later grote bedrijven te gaan leiden. Maar ik vond al snel dat we geïndoctrineerd werden. Je leerde hoe je door bubbels te creëren de economie sneller kon laten draaien, en daar had ik problemen mee. Toen switchte ik naar de toneelschool – eigenlijk alleen maar omdat vrienden van me daarheen gingen, ik werd per ongeluk aangenomen. De keus voor die opleiding was dus heel intuïtief. En vervolgens ben ik in het acteren blijven hangen.’
Jorien van Nes: ‘Tegen wil en dank dus, haha. Je wil eigenlijk nog even CEO worden? Van de Triodos Bank, zeker?’