Herman Wijffels staat als econoom en bankier aan de top van de Rabobank in Nederland tijdens de jaren '80 en '90 en bekleedt later de functie van Nederlands bewindvoerder van de Wereldbank.
Later verplaatst hij naar de andere kant van het economisch spectrum als hij in de hoedanigheid van hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering een onderzoek publiceert naar trends onder de oppervlakte van de crisis. In 2013 maakt hij deel uit van de 'Commissie Structuur Nederlandse Banken' die op op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek doet naar het verder terugdringen van risico’s in het Nederlandse bankwezen.
Een man met een visie op de toekomst dus. Die visie wordt echter niet bepaald door zijn ervaring in de economische sector maar door het gevoel van verbonden- en geborgenheid dat hij tijdens zijn jeugd ervaart in een katholiek boerengezin. In die toekomstvisie verlangt Wijffels naar een nieuwe ethiek gebaseerd op relaties. Deze relationele ethiek betekent dat we ons bij alles wat we doen, afvragen wat het effect is voor andere mensen en de aarde in het algemeen.