Prominent VVD'er Jan Kamminga is sinds 2005 voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME/CWM. De in Groningen geboren makelaarszoon begeeft zich op het snijvlak van politiek en bedrijfsleven.

deze biografie hoort bij de volgende afleveringen

Klap in je nek

In de jaren tachtig treedt de 34-jarige Kamminga aan als landelijk voorzitter van de VVD. De Groninger probeert de partij te vernieuwen, maar dit leidt tot een electorale nederlaag in 1986. Kamminga zegt VVD-fractieleider Ed Nijpels de wacht aan, maar moet uiteindelijk zelf het onderspit delven. Nijpels treedt aan als minister en de VVD-partijvoorzitter verlaat de politiek. De oud-politicus heeft geen heimwee naar Den Haag: ‘Als je te veel wilt, krijg je een klap in je nek. Ik heb veel verdriet gezien. Hoe harteloos mensen met elkaar om kunnen gaan’. Kamminga vertrok naar het MKB waar hij als voorzitter negen jaar lang de belangen behartigde van het midden- en kleinbedrijf.
 

Machtig

In 1997 kruisten de wegen van Kamminga en inmiddels oud-minister Nijpels elkaar opnieuw. Voor de benoeming van een nieuwe Commissaris van de Koningin van Gelderland kwamen zij beiden in aanmerking. Maar deze keer trok de Groninger aan het langste eind. Ruim zeven jaar lang was Kamminga Commissaris van de Koningin van Gelderland. Na zijn aftreden werd de oud-Commissaris gevraagd of hij de ondernemersorganisatie FME/CWM wilde leiden. ‘Machtig,’ vond de voorzitter het, om aan het hoofd te staan van de grootste club binnen VNO/NCW, met grote bedrijven en topondernemers. In 2009 riep het Financieele Dagblad Kamminga uit tot meest succesvolle lobbyist in zijn jaarlijkse ranglijst. Hij had het voor elkaar gekregen om de vakbonden achter zich te krijgen bij het realiseren van werktijdverkorting voor bedrijven die het moeilijk hadden tijdens de kredietcrisis . Zijn aanpak om minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken te overtuigen was een succes en werktijdverkorting werd als tijdelijke regeling doorgevoerd.

Ondernemers en politici = twee soorten apart

Volgens Kamminga bestaat er veel onbegrip tussen het bedrijfsleven en de politiek. Ondernemers werken met langdurige strategieën, wat in Den Haag vaak als conservatief wordt beschouwd. Politici daarentegen ‘bedenken steeds weer wat nieuws en daar kunnen werkgevers slecht tegen,’ stelt de oud-politicus. Als voorzitter van FME/CWM probeert Kamminga de partijen samen te brengen. Volgens hem moet Nederland slimmer en sneller zijn om de voorsprong op de concurrentie in technologische kennis en ontwikkeling te behouden en uit te bouwen.

Ik weet alles van voetbal

Ook op het gebied van voetbal kun je bij Kamminga terecht. ‘Ik weet alles van voetbal,’ stelt de voorzitter. Ook al heeft hij tot zijn spijt nooit een bal geraakt, hij volgt alles. 'Als ik onderweg ben, volg ik het voetbal op mijn iPad.' Als het erop aan komt voelt Kamminga zich vooral Groninger en een fan van FC Groningen. 'Wat zou het fantastisch zijn geweest als ik een keer voorzitter van FC Groningen was geworden.'