In 1993 maakt Jacques een reis door Azië die - zoals hij zelf zegt - zijn "leven zou veranderen". "I found myself intellectually fascinated by everything; I was bored writing about Britain and this was something completely new", zegt hij in een interview. Jacques reist door Hong Kong, Zuid-China, Singapore en eindigt op een eiland in Maleisië, waar hij zijn toekomstige vrouw Hari ontmoet.
De Britse Martin Jacques is journalist en China-kenner. Hij schreef een boek over wat er gebeurt wanneer China de dominante supermacht wordt.
Meer artikelen bij deze aflevering
Dood van zijn vrouw
In 1998 verhuizen Jacques en de Indo-Maleisische Hari naar Hong Kong, waar Jacques begint aan zijn boek 'When China Rules the World'. Ruim een jaar later overlijdt Hari plotseling in het ziekenhuis na te zijn opgenomen vanwege een epileptische aanval. Behalve Jacques laat Hari Ravi achter, hun zoon van negen weken. Jacques klaagt het ziekenhuis aan wegens racistische verwaarlozing. Hari zou "bottom of the pile" geweest zijn voor het ziekenhuis.
Tien jaar later - Ravi is dan tien - schikt het ziekenhuis voor een aanzienlijk bedrag. Hong Kong introduceert in 2008 anti-racismewetgeving naar aanleiding van de publiciteit over Hari's dood.
China
Aangeslagen door Hari's dood duurt het een paar jaar voordat Jacques weer aan het werk gaat. Pas in 2009 komt 'When China Rules the World' uit. Het boek behandelt grofweg twee thema's. Het eerste deel gaat over hoe het Westen denkt dat modern-zijn automatisch Westers-zijn betekent. Landen in ontwikkeling passen zich echter niet noodzakelijk aan aan deze Westerse opvatting van moderniteit, stelt Jacques.
Het tweede deel gaat over wat we kunnen verwachten wanneer China een hegemoniale supermacht is geworden. Jacques beschrijft hoe China zichzelf ziet en hoe de cultuur verschilt van het Westen. Het boek ontving wereldwijd veel lof vanwege de doorwrochte analyse van de Chinese samenleving en economie.
Thatcherism
Jacques studeerde economie in Manchester en deed zijn doctoraal in Cambridge. Daar wordt hij gevraagd hoofdredacteur te worden van het aan de Communistische Partij gelieerde 'Marxism Today'. Het tijdschrift verzon de term 'Thatcherism', om kritiek op het neoliberale beleid van Margaret Thatcher een stem te geven.
In 1992 richt Jacques de denktank 'Demos' op. Het initiatief is een reactie op de afnemende politieke betrokkenheid van burgers en het onvermogen van instituten om grote sociale veranderingen door te voeren. Demos richt zich dan ook op sociaal beleid, variërend van onderwijs- tot huisvestingsonderwerpen.
Martin Jacques werd in 1945 geboren in de middelgrote stad Coventry in het midden van Engeland. Zijn vader was arbeider in een vliegtuigfabriek waar ook Jacques' moeder werkte als wiskundige (en zij elkaar ontmoetten). Beide ouders waren lid van de Communistische Partij en ook Jacques werd lid tijdens zijn studententijd.