Advocaat en medisch onderzoekster Ellen ‘t Hoen heeft al meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van beleidsvorming en recht rondom de farmaceutische industrie. Als patentrecht expert volgt ze de farmaceutische industrie op de voet.

Van 1999 tot 2009 leidde ‘t Hoen de ‘access campaign’ van Artsen Zonder Grenzen. Deze campagne zet zich wereldwijd in voor het toegankelijk en betaalbaar maken van gezondheidszorg.

Daarnaast heeft ze door de jaren heen verschillende boeken gepubliceerd. Haar laatste boek verscheen in 2016: Private patents and public health: changing intellectual property rules for public health. Het boek is hier te downloaden.

Verder adviseert 't Hoen internationale organisaties en overheden op het gebied van medicijnen recht en beleid en is ze onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Proefschrift

‘t Hoen schreef haar proefschrift over internationale, juridische processen die te maken hebben met de toegang tot geneesmiddelen. Deze toegang is wereldwijd namelijk een steeds groter probleem. Patentering heeft tot gevolg dat de fabrikant een monopoliepositie verwerft waarin hij een hoge prijs kan vragen voor de geneesmiddelen, ook als de productiekosten laag zijn. Een patent geeft een fabrikant het recht om concurrenten van de markt te weren en zelf de prijs voor het geneesmiddel te bepalen.

Haar onderzoek gaat in op oplossingen voor deze te dure, gepatenteerde geneesmiddelen. Zo beschrijft 't Hoen processen die geleid hebben tot beleidsveranderingen die de toegang tot medicijnen verbeteren. Ze pleit voor meer overheidsingrijpen; zodat medicijnen voor een redelijke prijs aangeboden worden en absurde prijzen van monopolistische fabrikanten een halt worden toegeroepen. Bekijk hier het gehele proefschrift van Ellen ‘t Hoen.

In september 2018 werd er bekend gemaakt dat 44 farmaceutische bedrijven in Nederland werken aan een gedragscode die de sector zou moeten veranderen. Ellen ‘t Hoen reageerde hierop met de volgende woorden:

‘Het is een patroon. Zodra de sector zich in het nauw gedreven voelt, volgt er als een reactie een gedragscode. Die zijn altijd vrijwillig, gedreven uit angst en om te vermijden dat er onvrijwillige maatregelen van bovenaf worden opgelegd.’

Ellen 't Hoen in de Volkskrant, september 2018

Medicine Patent Pool

In haar Ted Talk Medicine Patent Pool redt levens praat ‘t Hoen over een efficiënte oplossing voor de hoge medicijnkosten. Het patenteren van nieuwe medicijnen en behandelingen kan resulteren in een dusdanig hoge medicijnprijs dat ze in sommige landen ontoegankelijk worden. Vooral in ontwikkelingslanden is dit het geval. Ellen ‘t Hoen stelt haar ‘Medicine Patent Pool’ voor. Bekijk hier haar inspirerende Ted Talk.