Professor Jan Rotmans beschrijf hem als een "échte kantelaar". Peter van Dommele neemt dit letterlijk en ontwikkelt met zijn Sliedrechtse bedrijf Cablean kantelpanelen die op meerdere gebieden bijdragen aan een duurzamere wereld.
Voetbalvoorzitter ontwikkelt kantelpanelen die duurzaamheid rendabel maken.
Draaiende gevels
Kantelpanelen zijn roterende panelen die aan drie of vier kanten bekleed kunnen worden met reclameteksten, zonnepanelen, fijnstof-filters of met vlakken die regenwater opvangen. Peter van Dommele noemt ze de 4-D Kameleon: "driedimensionaal, met een vierde D van duurzaam". In 2011 was zijn initiatief genomineerd voor de Green Challenge Prize: deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een creatieve, duurzaam ondernemer die een grote verandering in gang kan zetten.
De panelen zijn te plaatsen op ieder willekeurig oppervlak, zoals geluidswanden, daken, hekwerken en opslagtanks. Van Dommele stelt dat de terugverdientijd vijf jaar bedraagt (op een levensduur van 25 jaar). De panelen maken duurzaamheid rendabeler.
De Dordtse Duurzaamheidsfabriek beleefde een wereldprimeur toen Cablean er in 2012 de eerste 4-D gevel ter wereld introduceerde: een gevel volledig bekleed met kantelpanelen die, afhankelijk van de weersomstandigheden, stroom opwekt, luchtvervuiling afvangt of reclameteksten toont.
Een ultramoderne kunstgrasmat
Door het werk van zijn vader (baggeraar) woonde Peter van Dommele maar liefst achttien jaar in het buitenland. Als kind was hij een fanatiek zwemmer en bij zijn terugkeer in Nederland werd hij lid van voetbalvereniging Sliedrecht. Hij studeerde technische bedrijfskunde en heeft jarenlange werkervaring in de internationale bouw- en industriële sector.
Van Dommele weet zijn liefde voor de sport te combineren met zijn grote interesse in duurzaamheid en technologie. In 2008 wordt hij voorzitter van 'zijn' voetbalclub Sliedrecht. Hij bezorgt deze vereniging ook een primeur: een voetbalveld van kantelpanelen die aan één kant bekleed zijn met kunstgras en aan de andere kant met zonnepanelen. Als er niet gespeeld wordt, worden de panelen gedraaid zodat ze zonnestroom opwekken. Met de opbrengsten van deze zonnestroom kan de voetbalvereniging in haar eigen energie voorzien. In de loop van 2013 hoopt Sliedrecht te kunnen voetballen op deze ultramoderne kunstgrasmat.