Dat lijkt te lukken. In de dorpshuizen van Gemeente Westerkwartier ziet Jan langzaam maar zeker een bepaald zelfbewustzijn groeien. ‘Ik ken een dorp dat eerst een glasvezelnetwerk heeft aangelegd en nu bezig is met het bouwen van een dorpskroeg.’ Mensen voelen zich trots - ze zijn baas in eigen omgeving. Ook financieel gezien is het voor de bewoners een gunstige investering. Met een eenmalige bijdrage gaan de maandelijkse kosten van internet fors omlaag, en dus zal de investering zich op lange termijn rijkelijk terugbetalen. En zo ontstaat in de Gemeente Westerkwartier langzaam een geïnspireerde groep van tweeduizend gelijkgestemden, die bereid is te investeren in een eigen glasvezelnetwerk.
De overheid heeft voor deze basale dienstverlening een enorme subsidiepot ter beschikking gesteld - in het geval van provincie Groningen zo’n 40 miljoen euro. Maar wanneer Jan met de provincie om tafel zit, worden de collectieve plannen al snel aan de kant geschoven. ‘Dat kunnen jullie niet zelf’, zo luidt het argument. De overheid ziet vooral beren op de weg en werkt liever samen met een ervaren commerciële partij. Maar nadat deze met de subsidie is opgestart en een paar jaar aan het project heeft gewerkt, wordt het netwerk hoogstwaarschijnlijk doorverkocht aan Chinese investeerder - denkt Margreet Homan. Zij is verantwoordelijk voor de communicatie bij Breedband Westerkwartier en uit haar frustraties. ‘Bewoners zijn vervolgens overgeleverd aan de willekeurige prijsverhogingen van de nieuwe eigenaar.’
Het zwaard van Damocles valt. In juni vorig jaar wordt aangekondigd dat het commerciële bedrijf Rodin Connect de opdracht zal uitvoeren. Het burgercollectief blijft met een geschaad vertrouwen achter - in zowel zichzelf als in het gezag. ‘Dit is de laatste keer dat ik bij de provincie ben geweest, want ik geloof er niet meer in. Ik heb daar letterlijk een pot zitten janken’, vertelt Jan aangeslagen. Is dit dan die participatiemaatschappij?