Na de verkiezingen in Nederland en Frankrijk dit voorjaar lijkt de euro gered. Maar, zo laat Schinkel zien, de onderliggende problemen van de crisis zijn nog niet opgelost. Zo is er in Italië groeiende weerstand over de gezamenlijke munt en wordt er nagedacht over een alternatief plan mocht de munt vallen. Hoe staat het eigenlijk met de toekomst van de euro? Wij selecteerden deze longroads ter verdieping.
Meer lezen over de euro
De economische crisis lijkt tegenwoordig voorbij, maar is dit wel zo? In de aflevering 'Laatste kans voor de euro' duikt financieel journalist Maarten Schinkel dieper in dit onderwerp en laat de onderliggende problemen met de euro zien.
Econoom Jesse Frederik plaatst in dit artikel de eurocrisis in een historisch perspectief. In het huidige Europa is het economisch systeem niet gebaseerd op symmetrie en gelijke handel, aldus Frederik, maar op de aanpassing van de schuldenaar (voornamelijk Zuid-Europa). De schuldeiser (voornamelijk Noord-Europa) hoeft niets te doen en daarmee schieten we maar weinig op. De oplossing is volgens Frederik te vinden in een economisch model die zijn oorsprong vind bij de nazi's. De Britse econoom Keynes (1883) bouwde dit economische model verder uit tot zijn Keynes-plan, waarin iedereen streeft naar een gelijke handelsbalans.
In dit artikel vergelijkt econoom Mark Weisbrot de Verenigde Staten met de Europese Unie als het gaat over hun omgang met de financiële crisis. Volgens Weisbrot is de aanpak van de recessie door de VS democratischer èn beter voor de economie. Benieuwd waarom? Lees dan vooral dit artikel.
Voor velen is het toekomstscenario van een volgende kredietcrisis nog altijd springlevend. Volgens Thomas Bollen is het daarom belangrijker dan ooit om te discussiëren over het fundament van ons financieel stelsel: geld. Dit artikel gaat in op de mythe van geldschepping om zo tot de kern van het debat te komen. Waar komt al ons geld eigenlijk vandaan?
Verscheidene economen zijn het met elkaar eens: de euro heeft zijn laatste kans gehad. In dit artikel in de Volkskrant worden er vier mogelijke 'exit-routes' besproken. Zo zou bijvoorbeeld één van de lidstaten kunnen besluiten om uit de euro te treden of komt er een parallelmunt (zoals de eurogulden), die wordt ingevoerd na de Europese euro.
Hoe vitaal is de euro eigenlijk? In dit artikel worden drie verschillende toekomstscenario's geschetst die leiden tot het versplinteren van de euro. Hier tegenover staan drie scenario's die laten zien dat de munteenheid in de toekomst een sterkere vorm krijgt. Onder elk van de scenario's wordt de kans van slagen volgens experts ingeschat. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat Griekenland Europa verlaat?
Volgens Econoom Thomas Piketty maakt de politieke verdeeldheid in Europa en het onvermogen van het continent om zich te verenigen gevoelig voor instabiliteit. Hij betoogt dat we ons moeten vormen naar een ‘Verenigde staten van Europa’, waarin we schulden op één grote hoop moeten gooien. Een eenheidsmunt zonder gezamenlijke staatsschuld werkt volgens Piketty namelijk niet.