Vanuit de ruimte ziet onze wereldbol er blauw uit. Genoeg water, zou je zeggen. Alleen is 98 procent van de hele watervoorraad zout en met zout water kunnen we tot nu toe maar weinig. Het is niet geschikt voor consumptie en de landbouwsector kan er ook maar weinig mee.
Bovendien is er een groot bijkomend probleem: het zoete water raakt langzaam op. Wereldwijd verbruikt onze voedselproductie maar liefst tachtig procent van al het zoete water waar we beschikking over hebben. Daarnaast komt steeds meer zout water in het zoete bodemwater terecht door de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering.
Zoet water wordt schaarser en vruchtbare landbouwgrond verandert in zilte, droge grond waar gewassen niet meer kunnen groeien. 1,5 miljard hectare landbouwgrond is inmiddels al afgeschreven door deze verzilting. En volgens een rapport van klimaatorganisatie Urgenda komt daar iedere minuut drie hectare bij. Een grote uitdaging, want er wordt geschat dat we over twintig jaar negen miljard mensen moeten voeden. En met verzilte akkers is dit lastig.