In 2012 maakten Rob van Hattum en Gijs Meyer Swantee de Tegenlicht-aflevering Groen Goud. Hierin volgden ze cameraman en ecoloog John D. Liu, die zijn leven wijdt aan het herstel van ecosystemen en biodiversiteit. De documentaire laat zien hoe onvruchtbaar geworden gebieden in Jordanië, China, Rwanda en Ethiopië nieuw leven zijn ingeblazen. Het is mogelijk om de aarde opnieuw te vergroenen.
In 2012 liet Groen Goud zien dat het mogelijk is de aarde te vergroenen. De aflevering zorgde voor veel enthousiaste reacties en werd beloond met een Prix Italia. Met Groen Goud 2 kijkt Tegenlicht verder naar de winst van het herstellen van ecosystemen.
Hoop en optimisme
De aflevering werd met veel lof ontvangen en won in 2013 een Prix Italia in de categorie Special Prize Expo 2015. De jury prees de documentaire om haar optimisme: ‘The members of the jury believe this documentary is a very worthy winner of the Special Prize Expo 2015 for the optimism it portrays born of the practical experience of John D. Liu and his colleagues in re-greening areas laid to desert by over-farming and by restoring bio-diversity."
De aflevering bezorgde ook de kijkers optimisme, hoop en inspiratie, zoals blijkt uit de reacties op Twitter uit 2012:
De boodschap dat het vergroenen van de aarde niet alleen ecologisch iets oplevert, maar ook economische voordelen met zich meebrengt, kwam destijds bij vele kijkers aan:
Groen = Goud
John D. Liu en zijn collega’s hebben niet stilgezeten sinds het maken van de aflevering in 2012. Zo heeft Liu de handen ineengeslagen met de Nederlandse ecoloog Willem Ferwerda. Deze samenwerking is uitgegroeid tot een nieuwe organisatie, The Ecosystem Return Foundation, die inmiddels is omgedoopt tot Commonland. Deze organisatie zet zich wereldwijd in voor het herstel van ecosystemen.
Liu en Ferwerda bepleiten dat het herstel van ecosystemen vier soorten winst oplevert. De meest voor de hand liggende is de ecologische winst, doordat de ecologische structuren en de biodiversiteit in een gebied hersteld worden. Er is sprake van sociale winst, in de vorm van armoedebestrijding en werkverschaffing. Er is financiële winst te behalen, doordat het herstel leidt tot investeringen en de versterking van handel. De aanwakkering van het innovatievermogen van mensen op het platteland is inspirationele winst van het herstel van ecosystemen. In de komende twintig jaar wil de organisatie honderdvijftig miljoen hectare land herstellen en de vergroeningsbeweging verder verspreiden.
Een andere 'vergroeningsstrijder' die te zien is in het eerste deel van Groen Goud is Australiër Geoff Lawton. Deze permacultuur-expert en zijn Permaculture Research Institute zetten wereldwijd projecten op om mensen te leren zelf ecologische systemen te herstellen. Zo is Lawton druk bezig in Jordanië: eerst alleen op het platteland, maar nu ook in dorpen. Het doel van deze ontwikkeling is om de lokale bevolking meer bij de projecten betrekken, zodat hun werk educationele waarde blijft hebben en direct toepasbaar is. Het project in het dorp Al Jawfa is dagelijks te volgen op de facebookpagina van The Jordan Valley Permaculture Project, beter bekend als the Greening the Desert Project.
Met 'Groen Goud 2' kijken de makers Rob van Hattum en Gijs Meyer Swantee verder naar de potentie van groen goud. Hiervoor bezoeken zij drie locaties (Spanje, India en Egypte), waar mensen niet alleen bezig zijn met het herstel van ecostructuren, maar waar duidelijk wordt dat het vergroenen van de aarde inderdaad zowel op ecologisch, sociaal en economisch gebied veel voordelen oplevert.