Rutger Bregman van De Correspondent was eerder te zien in de Tegenlicht-uitzending 'De noodzaak van een utopie'. In die uitzending pleitte hij voor het basisinkomen. Eerder schreef hij er al over in de Washington Post en inmiddels ligt er alweer een herdruk van het boek 'Gratis geld voor iedereen'. Hij is met recht een specialist over het onderwerp te noemen. Welke boeken en artikelen raadt Bregman aan?
Leestips van Rutger Bregman
Correspondent Rutger Bregman is pleitbezorger van het basisinkomen en schreef het boek 'Gratis geld voor iedereen'. We kregen naar aanleiding van de aflevering leestips van Bregman over basisinkomen.
Meer artikelen bij deze aflevering
Opdate: realistisch en betaalbaar
Allereerst een update over de stand van zaken vier jaar na deze uitzending, in het artikel 'Deze variant van het basisinkomen is realistisch en betaalbaar'.
' Wat een paar jaar geleden nog een dromerige utopie was, kunnen we nu om gaan zetten in concreet beleid. Een vage schets is niet meer genoeg, het moet vanaf nu veel praktischer. Dus bij dezen: twee scenario’s voor hoe we het basisinkomen werkelijkheid kunnen maken.'
Lees hier het hele artikel.
Artikel: Uitleg basisinkomen op Vox.com
Als eerste een leestip voor een artikel op Vox.com: Basic income: the world's simplest plan to end poverty, explained. In elf stappen neemt de site de lezer mee door argumenten, voorstanders en veelgehoorde bezwaren rond het basisinkomen. Inclusief een muzikaal intermezzo verzorgd door de Dire Straits.
Basic income: the world's simplest plan to end poverty, explained, Dylan Matthews
Real freedom for all - Philippe van Parijs
Politiek filosoof en econoom Philippe van Parijs is volgens Rutger Bregman de grootste en bekendste pleitbezorger van het basisinkomen. Hij schreef in 1997 het boek Real freedom for all: what (if anything) can justify capitalism? In dit boek boek beschrijft Van Parijs het begrip 'echte vrijheid' als niet belemmerd worden om te handelen uit vrije wil en over de mogelijkheden en middelen te beschikken om die vrije wil uit te voeren. Op die manier is bijvoorbeeld niemand echt vrij om vanaf de aarde naar Mars te springen. Het concept van echte vrijheid gebruikt Van Parijs om te pleiten voor het basisinkomen.
Just give money to the poor - Joseph Hanlon e.a.
David Hulme, Armando Barrientos en Joseph Hanlon schreven in 2010 het boek Just give money to the poor: the development revolution from the global south. In dit boek beschrijven de auteurs hoe in zuidelijke ontwikkelingslanden succesvol is geëxperimenteerd met geld rechtstreeks aan de armen geven. In tegenstelling tot ingewikkelde constructies van ontwikkelingshulp met experts die bepalen hoe geld verdeeld moet worden. Van Mexico tot Zuid-Afrika en Indonesië blijkt dat de armen zelf het geld verstandig uitgeven.
Scarcity - Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir
Hardvard-econoom Sendhill Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir schreven in 2013 het boek Scarcity: Why having too little means so much. In hun boek beredeneren de twee auteurs dat mensen niet arm worden door de verkeerde keuzes die ze maken, maar dat armoede ertoe leidt dat mensen de verkeerde keuzes maken. Niet alleen financiële armoede, maar elke vorm van schaarste beheerst het denken. In het boek worden ook methoden beschreven om dit te doorbreken door middel van kleine duwtjes de goede kant op.
The failed welfare revolution - Brian Steensland
In 2007 schreef Brian Steensland het boek The failed welfare revolution: America's struggle over guaranteed income policy. In de jaren zeventig stelde president Nixon het Family Assistence Plan voor, dat bijna een wet werd. Een paar jaar later kwam president Carter dichtbij een wet met een vergelijkbaar plan. Zo dicht was Amerika bij een basisinkomen, voorstellen waarvoor breed gedragen steun was. Steensland beschrijft deze vergeten episode uit de Amerikaanse geschiedenis aan de hand van uitgebreid onderzoek.
Gratis geld voor iedereen - Rutger Bregman
Het laatste boek op deze lijst is het boek van Rutger Bregman zelf: Gratis geld voor iedereen - En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen. In zijn boek pleit Bregman voor een basisinkomen en een 15-urige werkweek. Hij beschreef zijn ideeën eerst op De Correspondent en vertelde er uitvoerig over in de Tegenlicht-aflevering 'De noodzaak van een utopie'. In onderstaand bonusfragment vertelt hij meer over zijn ideeën rond het basisinkomen.
Gratis geld voor iedereen - En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen
Rutger Bregman, De Correspondent, 2014
Boeken
-
- Real Freedom for All: What (If Anything) Can Justify Capitalism? - Philippe van Parijs
- Just give money to the poor: the development revolution from the global south - Joseph Hanlon e.a.
- Scarcity: Why Having Too Little Means So Much - Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir
- The failed welfare revolution: America's struggle over guaranteed income policy - Brian Steensland
- Gratis geld voor iedereen - Rutger Bregman