Op alle gebieden nemen burgers initiatief. Dit handige overzicht zet een aantal belangrijke, vooral Nederlandse, initiatieven op een rij.

Eten

www.thuisafgehaald.nl Het ‘burger’ zusje van marktbroer thuisbezorgd.nl. Kun je via die laatste op internet bestellingen doen bij restaurants en snackbars, thuisafgehaald.nl is een netwerk van thuiskoks bij wie voor schappelijke prijzen gezonde maaltijden af te halen zijn. Vaak om de hoek, goed te zien op de wijkkaart, en met een prettig werkende, overzichtelijke website. 

Rijden

Rit- en auto-delende initiatieven maken duurzamer gebruik van het bestaande wagenpark. Met als resultaat: meer personen per auto(rit) en minder CO2-uitstoot. www.toogethr.com Een ritdeel-service die autobezitters en mensen die een lift zoeken met elkaar in contact brengt. Handig om samen naar werk of een festival te rijden. www.car2go.com Een vernuftig, collectief autodelen-concept via een mobiele app. Driehonderd elektrische auto’s om te gebruiken voor verplaatsingen in Amsterdam, op een groeiend netwerk van oplaadpunten en gratis parkeerplekken. www.greenwheels.com De oudste en bekendste van het autodelen-concept. Still going strong. 

Energie

Clubs als De Windvogel, de Windcentrale/ WindDelen (aandelen in windmolens) bestonden allang, voordat grotere energiemaatschappijen gingen adverteren met ‘Hollandse wind’. Hun leus: ‘Participeer in een windmolen en bespaar flink op je energierekening.’ Dat geldt trouwens ook voor zonne-energie.
www.windvogel.nl
www.windcentrale.nl
www.zonzoektdak.nl
www.hetkanwel.net 

Kopen

www.peerby.nl Leen en huur spullen van mensen in je buurt. Kijk op postcode na wat er aan spullen (zoals gereedschap) te leen en te huur is in jouw straat, wijk, dorp of stad(sdeel). www.collaborativeconsumption.com ‘Een nieuwe benadering van oude marktgedragingen.’ Bij collaborative consumption staan (uit)lenen, ruilen en geven centraal door middel van de inzet van moderne technologieën. Voortgekomen uit het boek What’s Mine Is Yours, the Rise of Collaborative Consumption van de Australische Rachel Botsman, uit 2010.

New Statesman omschreef het als ‘the rise of the sharing economy’. www.repaircafe.nl Populair concept om kapotte spullen niet direct weg te gooien, maar eerst door vrijwilligers te laten bekijken of ze te repareren zijn. ‘Weggooien? Mooi niet’ is het devies, en de oorsprong is Nederlands. In 2009 bedacht door de Groningse ‘sustainability accelerator’ Peter van Vliet en de Amsterdamse journalist/publicist Martine Postma. Begon met één café, maar er zijn er intussen al negenenvijftig, door het hele land. Er zijn inmiddels ook repair cafés in het buitenland. 

Werken

Geen kantoorruimte huren, maar er zo nodig wel over kunnen beschikken. Kostenbesparend voor ZZP’ers en het kan bovendien interessante kruisbestuivingen opleveren. www.spaces.nl 

Verzekeren

www.broodfonds.nl Een alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering volgens het ‘schenkkring-principe’. Zelfstandigen storten een maandelijkse bijdrage in een gezamenlijk fonds. Wanneer iemands inkomen wegvalt, wordt er uitgekeerd vanaf de centrale rekening.