Het Amerikaanse Witte Huis noemt Nederland in 2009 een belastingparadijs. Na bezwaren van de Nederlandse ambassade wordt deze passage uit het persbericht geschrapt. Maar de serie artikelen van Siem Eikelenboom en Gaby de Groot over de rol van Nederland in de internationale belastingroutes, laat zien dat de Amerikanen het mogelijk wel bij het rechte eind hadden. In de Tegenlicht aflevering 'De Tax Free Tour' lichten de financieel journalisten hun onderzoek toe.
Prijswinnende onderzoeksjournalisten die dagelijks onderduiken in de financiële wereld.
meer info bij deze aflevering
In september 2011 publiceren Gaby de Groot en Siem Eikelenboom het artikel 'Nederland fiscaal zeer in trek'. Volgens het artikel hebben 80 van de 100 grootste multinationals één of meer financiële holdings in Nederland. Dit artikel vormt de start van de serie 'Belastingroute Nederland'. In de serie wordt de rol van Nederland in internationale belastingconstructies onderzocht. Voor het eerste deel ontvangen De Groot en Eikelenboom in 2012 de Citi Journalistic Excellence Award voor het beste financieel-economische artikel. De serie loopt nog steeds en is te lezen op de website van het Financieele Dagblad.
Momenteel onderzoeken Gaby de Groot en Siem Eikelenboom de rol van Nederlandse vennootschappen in Afrika. Inmiddels hebben ze een database opgebouwd met meer dan 2000 ondernemingen die belangen hebben of actief zijn in Afrika. Veel van deze ondernemingen zijn financiële holdings van multinationals. Zodra de visualisatie van deze database af is, wordt het onderzoek gepubliceerd op de website van het Financieele Dagblad.
Gaby de Groot
Gaby de Groot studeert geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en begint in 2001 als researcher en datajournalist op de redactie van Het Financieele Dagblad. Hij publiceert in samenwerking met diverse redacteuren artikelen over de financiële posities van onder andere pensioenfondsen, ziekenhuizen en voetbalclubs. Vanaf november 2007 werkt hij mee aan artikelen en boeken over de vastgoedfraude van collega-redacteuren Gerben van der Marel en Vasco van der Boon.
Siem Eikelenboom
In 1981 rondt Siem Eikelenboom zijn opleiding journalistiek af en behaalt daarna zijn masterdiploma muziekwetenschap/kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. In 1989 begint hij bij het Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant. Daarna werkt hij achtereenvolgens bij Zembla en NOVA als onderzoeksjournalist. In 2008 wordt hij hoofdredacteur van het "true crime magazine" Koud Bloed. Vanaf mei dat jaar schrijft hij voor Het Financieele Dagblad.
Hij heeft meerdere boeken geschreven waaronder De genetische vingerafdruk. De waarde van DNA als opsporingsmiddel (2000). Dit boek wordt in 2002 genomineerd voor de Eureka-prijs. Zijn laatste boek heet Windhandel, miljoenenfraude met groene energie (2013).