De Noors-Franse Europarlementariër Eva Joly roept op om eens goed te kijken naar de rol van Nederland als belastingparadijs voor multinationals. Het ‘belasting hoppen’ van multinationals kost de EU jaarlijks 1000 miljard aan belastinginkomsten. Nederland speelt hierbij geen onbelangrijke rol: pas nog riepen boze Britse burgers de bedrijven Amazon en Starbucks tot de orde, die via Nederland hun belastingafdracht in het Verenigd Koninkrijk ontweken. Oneerlijk? Voorlopig is het nog legaal. Tegenlicht wijdt er op 25 maart een uitzending aan.
Europarlementariër en corruptiejager Eva Joly is kritisch op de Nederlandse overheid.
Eva Joly werd beroemd als onderzoeksrechter toen ze in de ‘Elf-affaire’ een groot aantal topstukken uit de politiek en de zakenwereld aan de schandpaal nagelde. Haar internationale reputatie als corruptiejager bereikte een hoogtepunt toen ze in 2002 werd uitgeroepen door het Amerikaanse blad Reader’s Digest tot ‘Europeaan van het jaar’. Uit angst voor haar veiligheid in Frankrijk ging Eva Joly terug naar haar vaderland Noorwegen. Zij adviseerde daar de regering over internationale corruptiebestrijding.
Overstap naar de politiek
Sinds juni 2009 is Joly Europarlementariër. Zij heeft zitting in het Europese Parlement namens de Franse partij Europe Ecologie- Les Verts, de Franse groenen. Als voorzitter van de commissie voor ontwikkelingszaken van het Europese Parlement stelt zij belastingontduiking door multinationals aan de kaak.
Tijdens de verkiezingen voor het Franse presidentschap in 2012 was Eva Joly de kandidaat voor de groenen. Ze haalde slechts 2,31% van de stemmen en steunde in de tweede ronde François Hollande. Momenteel onderzoekt ze in Afghanistan de corruptie die gezorgd heeft voor het omvallen van de Kabul Bank.
Van au pair tot onderzoeksrechter
Eva Joly werd in Oslo geboren als Gro Eva Farseth. Zij vertrok naar Frankrijk, werkte als au pair en trouwde er met Pascal Joly. Zij studeerde in de avonduren Rechten naast haar baan als secretaresse. In 1990 begon ze bij de rechtbank van Parijs als onderzoeksrechter.