Overzicht van de boeken van historicus Tony Judt

Bij uitgeverij Contact zijn de volgende drie titels van Tony Judt in Nederlandse vertaling verschenen:

* De vergeten twintigste eeuw. Nieuwe wereldgeschiedenis (2008)

Met Na de oorlog heeft Tony Judt het grote verhaal van de Europese geschiedenis verteld, in De vergeten twintigste eeuw bekijkt hij de andere kant van de medaille. Hij zoomt nu in op specifieke plaatsen, mensen en momenten wier verhalen de achterkant van het Grote Verhaal vertellen: wat heeft Paus Johannes Paulus II te maken met de moderne wereld? Waarom is de rol van België na de oorlog zo onderschat? En wie heeft de geschiedenis eigenlijk gewonnen, Oost of West?

De vergeten twintigste eeuw is een portrettengalerij over het communisme, het hedendaagse jodendom, en vooral over de grote vraagstukken van onze tijd: wat betekent 'nationaliteit' nog in een verenigd Europa? Hoe behoud je je identiteit in een wereld waarin globalisering het sleutelwoord is? En wat is het beste continent: Europa of Amerika?

* Na de oorlog. Een geschiedenis van Europa sinds 1945 (2010)

Na de oorlog laat zien hoe groot de economische gevolgen van de oorlog waren, en hoe Europa zich herstelde. De burgers profiteerden daar pas van sinds de jaren vijftig, en vooral in de jaren zestig, waarna ook de politieke vernieuwingen steeds radicaler werden. Maar dit is niet alleen een geschiedenis van schokkende gebeurtenissen en breuken, de kracht van dit verhaal schuilt vooral in de vertelwijze, die duidelijk maakt dat alle landen, en zelfs alle regio's op bepaalde ogenblikken van een cruciale invloed waren op Europa. Geschiedenis op zijn best: elke samenvatting doet onrecht aan het veelkleurige beeld dat Judt de lezer voorschotelt.

 

* Het land is moe. Verhandeling over onze ontevredenheid (2010)

Er is iets fundamenteel mis met de manier waarop wij vandaag de dag leven. Na de economische crisis bleken de zekerheden die het leven in naoorlogs Europa en Amerika bepaalden –  de garantie van een basisniveau van veiligheid, stabiliteit en eerlijkheid – niet meer te bestaan. In Het land is moe zet Tony Judt de zaken op een rij: wat zijn onze verworvenheden, waar hebben we die aan te danken, en hoe behouden we ze? Judt wijst het nihilistische individualisme van rechts af, evenals het doorgeslagen socialisme uit het verleden.

In plaats van blind vertrouwen te hebben in de vrije markt kunnen we vertrouwen op medeburgers en de staat zelf.
Het land is moe daagt ons uit om de confrontatie aan te gaan met onze maatschappelijke problemen en de verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld waarin we leven. En Judt draagt alternatieven aan: er is hoop, zolang we durven na te denken.