Zo heet was het er nooit eerder: op de Noord- en Zuidpool worden al dagen temperaturen gemeten tot 30 graden hoger dan wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Met -11,5 graden Celsius op Antarctica sneuvelde vorige week vrijdag het hitterecord van die regio uit 2016. De situatie baart klimaatwetenschappers grote zorgen.
De oorzaak van de huidige hittegolf zijn stromen hete lucht die naar beide polen worden geblazen. Op de Zuidpool gebeurde dat via een zogenaamde ‘atmosferische rivier’, die vochtige, warme lucht naar Antarctica vervoerde. Zo’n vochtige lucht houdt meer warmte voor een langere tijd vast, waardoor het boven het continent blijft broeien. Klimaatverandering zorgt ervoor dat dit soort luchtstromen intenser worden, en vaker uitwijken naar plekken waar dat voorheen ongebruikelijk was.
Dat er ook nog eens weinig ijs op de oppervlakte ligt, kan de effecten van die warmte versterken. Op 25 februari bereikte de maximale jaarlijkse hoeveelheid zee-ijs op de Zuidpool namelijk een historisch dieptepunt van 1,9 miljoen vierkante meter. Terwijl er de afgelopen 40 jaar gemiddeld 2,85 miljoen vierkante meter ijs lag. Het laagste ijsniveau op de Noordpool werd in 2017 voor het laatst waargenomen. Ook dit jaar staat in de top tien van jaren met het kleinste Arctische ijsoppervlak.