'Als je het nu aan de mensen vraagt, denk ik dat we er allemaal achter staan. Maar stel we zitten over tien jaar in een recessie, dan zeggen we allemaal: hoe hebben we in godsnaam zoveel uitgegeven in de coronacrisis?' Rob van der Kolk zit met zijn handen in het haar aan de tafel waar hij beslissing na beslissing moet nemen die gaan over miljoenen.
Pas kort daarvoor, in maart 2020, is de divisiedirecteur van Amsterdam UMC aangesteld als coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, het LCH. Deze samenwerking tussen overheid, ziekenhuizen en bedrijven moet ervoor zorgen dat de schrale voorraad coronahulpmiddelen zo snel mogelijk opgekrikt wordt.
'Het is wel gemeenschapsgeld wat we aan het uitgeven zijn. En daar wil ik gewoon heel netjes mee doen. Dat is van ons allemaal.'
Omdat het gemeenschapsgeld was, stond Van der Kolk toe dat Tegenlicht-regisseur Sarah van der Lely het proces vastlegde. Die beelden waren afgelopen februari te zien in de Tegenlicht-aflevering Zorgen voor Morgen.
Uit de beelden blijkt onder welke hoge druk de deals vormkregen. Met korte deadlines moest het LCH zich constant een weg banen door 23 duizend aanbiedingen vol woekerprijzen, en lang niet altijd betrouwbare partijen.
'We hebben dingen gekregen hier,' zo blikt Van der Kolk in de aflevering terug, 'dat een doos waar vijf stuks in horen aankomt en er maar twee stuks in zitten. Certificaten die vervalst zijn, gestolen goederen. Alles hebben we hier gehad.'