Wat zal uiteindelijk de les zijn van deze hele pandemie? Zal er überhaupt geleerd worden? Eind vorig jaar nog stemde de Europese Unie tegen een voorstel om de patentwetgeving voor coronavaccins tijdelijk op te schorten.
Ellen ‘t Hoen denkt dat er wel lessen getrokken zullen worden voor de geneesmiddelenindustrie in het algemeen. Die les is volgens haar dat innovatie tot stand komt door er geld aan uit te geven. ‘Dat kan je op twee manieren doen: door hoge prijzen toe te laten. Dat leidt tot toegangsproblemen. Of je kan innovatie direct financieren, zonder daarna de controle uit handen te geven. Dat hebben de Chinezen, de Russen, de Cubanen en de Vietnamezen gedaan. Daar waar landen geld pompen in het ontwikkelen van een vaccin, daar worden vaccins ontwikkeld.
En dat is interessant juist voor de problematische gebieden van geneesmiddelenontwikkeling, zegt ‘t Hoen. Zo hebben farmaceutische bedrijven nauwelijks interesse in antibiotica, omdat ze daar geen goed verdienmodel in zien.
De jurist hoopt op een ander perspectief op innovatie en de rol van de overheid daarin. Maar ze hoopt bovenal op meer bewustzijn. Daarbij wijst ‘t Hoen op de Pandemic Treaty, een internationaal verdrag in de maak dat landen beter moet laten samenwerken wanneer de volgende pandemie uitbreekt.
‘Misschien gaan we terug naar business as usual. Maar als ik kijk wat er politiek allemaal gaande is, dan gaan deze thema’s onvermijdelijk aan de orde komen. Dus ik ben er eigenlijk wel optimistisch over.’