Maar hoe groot is de kans nou dat rijke partijen miljarden euro’s aan schulden gaan kwijtschelden? Groter dan je misschien denkt. Nog niet zo heel lang geleden is het al een keer gedaan.
In de jaren negentig startte een groep christelijken de Jubilee 2000-campagne, om een hoop schuld van ontwikkelingslanden kwijt te schelden. Het concept stamt uit het Bijbelse idee van het jubeljaar; het zevende of vijftigste jaar. In het jubeljaar, zoals beschreven in Leviticus, worden degenen die door schulden tot slaaf zijn gemaakt vrijgelaten, worden gronden die door schulden moesten worden afgestaan teruggegeven en worden gemeenschappen die door ongelijkheid verscheurd zijn, hersteld.
Jubilee 2000 startte in 1998 met campagnevoeren en brak records: de grootste petitie ooit werd ondertekend (24.391.181 handtekeningen) uit 166 landen, waarmee de petitie eveneens de meest internationaal ondertekende petitie ooit werd.
De campagne liep van mei 1998 tot december 2000. Er werden uitgebreide lokale activiteiten, openbare demonstraties en bijeenkomsten georganiseerd. De campagne kreeg steun van een breed scala aan opinieleiders en bekendheden - van Bono (U2) tot de paus. Uiteindelijk werd het doel behaald: meer dan 100 miljard dollar aan schuldbetalingen van 35 van de armste landen werden kwijtgescholden.
Het resultaat? Meer geld voor gezondheids- en onderwijsprogramma’s, maar ook een groei in het wereldwijde bewustzijn over de aard en omvang van schulden binnen het mondiale financiële stelsel. Door dit bredere bewustzijn ontstond ook meer politieke controle vanuit volken naar hun regeringen toe. En daarmee een verhoogde verantwoordingsplicht vanuit regeringen naar hun burgers voor de aanvraag van buitenlandse leningen.