Met zijn foto’s over migratiestromen, de gevolgen van de opwarming van de aarde, de diamantindustrie en afvalbergen in megasteden is Kadir van Lohuizen een internationaal vermaard documentairefotograaf. In 2018 won hij een World Press Photo Award in de categorie ‘Environment’. Ook won hij meermaals een Zilveren Camera. Bovendien is Van Lohuizen een bekende bij Tegenlicht. Zijn foto's en video’s van de Noordpool vormden de basis van de aflevering Verovering van de Noordpool uit 2019.
In zijn meest recente project brengt Van Lohuizen de wereldwijde voedselstromen in kaart. In dit kader maakte hij voor Tegenlicht een film over de voedselproductie in Nederland: De Voedsel BV.
De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat Nederland hier groot in is. Maar dat bijvoorbeeld de ui qua volume ons grootste exportproduct is, daar zullen niet veel mensen van op de hoogte zijn. Van Afrika tot China: de hele wereld eet de Nederlandse ui.
Dat betekent niet dat we zelf geen uien hoeven te importeren. Sterker nog, Nederland importeert er een heleboel. En zo liep Van Lohuizen tegen wel meer zaken aan die enorm bijdragen aan verspilling van grondstoffen en energie.
Wat te denken van het feit dat we wereldwijd een derde van ons geproduceerde voedsel weggooien? Een deel wordt hergebruikt. Enerzijds in de vorm van veevoer (onze afgedankte stroopwafels en tompouces eindigen op het bord van varkentjes). Een ander deel wordt gebruikt om biogas te maken. Niettemin is de verspilling enorm, en een wrange uitkomst van ons voedselsysteem waarin alles is gebaseerd op massa en prijs, en niet op zuinigheid. Met daarbovenop de stijgende zeespiegels en achteruithollende biodiversiteit is de vraag of onze enorme energie-intensieve manier van landbouw uiteindelijk in ons voordeel zal blijven werken.
Toch is er ook hoop. In zijn film toont Van Lohuizen ook de competentie en het vernuft van onze agrarische industrie. Hoogste tijd om die innovatieve kracht in te zetten om onze voedselproductie te verduurzamen.