Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen kijkt Tegenlicht, geïnspireerd door het reality-programma Utopia, samen met de kersverse hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark hoe mensen hun gemeenschap zouden organiseren als ze opnieuw zouden kunnen beginnen.
VPRO Tegenlicht
Youtopia
Hoe organiseren mensen een gemeenschap als ze opnieuw kunnen beginnen?
We gaan naar drie lokale gemeenschappen waarin mensen die niet goed uit de voeten kunnen met het bestaande (politieke) systeem een andere richting in proberen te slaan. De postkapitalistische hackerskolonie Calafou, onder de rook van Barcelona, het Hongaarse eco-dorp Galgahéviz dat zichzelf heeft afgesloten van Europa en zelf de dienst uitmaakt en vrijdenkersstad Bristol, uitgeroepen tot de gelukkigste en beste stad van Engeland.
In Calafou bouwen hackers aan open hardware, software en een onafhankelijk communicatienetwerk. In het ecodorp Galgaheviz op het platteland van Hongarije verzetten de oprichters zich net als in Calafou tegen het mondiale kapitalistische systeem en geloven ze in het stimuleren van de lokale economie, maar ook in een Hongarije voor de Hongaren. Dan is er de Engelse stad Bristol, waar de onafhankelijke burgemeester George Ferguson samenwerkt met de zogenaamde transition town beweging en zich zelfs laat uitbetalen in hun alternatieve munt, de Bristol pound. Wat doen deze gemeenschappen anders, waar zijn afspraken nodig en waar kunnen we zonder? Zijn deze gemeenschappen vrijer of juist niet? En wat zegt het over de wereld waar wij nu in leven?
Regie: Kees Brouwer, Sabine Lubbe Bakker, Tomas Kaan
Samenstelling: Sabine Lubbe Bakker
Research: Marijntje Denters, Chris Vijn
Productie: Jenny Borger, Helen Goossens, Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen, Frank Wiering