Tegenlicht

Agenda 2008

Waarin moeten we beleggen? Hoe gaan de economische ontwikkelingen ons leven beïnvloeden? En komen we ergens met het integratiedebat?

Waarin moeten we volgend jaar beleggen om binnen te lopen? Hoe gaan de economische ontwikkelingen ons leven beïnvloeden? En komen we nog ergens met het identiteit- en/of integratiedebat? Net als in 2007 begint Tegenlicht het nieuwe kalenderjaar met een vooruitblik op 2008 en de jaren daarna

Drie programmamakers gingen te rade bij oude bekenden die de afgelopen jaren blijk hebben gegeven van een voorspellende kijk op de wereld. Het levert driemaal een weerzien op, met elk een eigen karakter. Centrale vraag: wat worden de eerstkomende jaren de brandende kwesties, ontwikkelingen en onzekerheden?

bijlagen

Jos de Putter heeft in Stockholm een weerzien met de markante New Yorkse grootinvesteerder Jim Rogers. VPRO televisie volgde deze durfkapitalist tijdens zijn Millennium tour en liet hem daarna nog driemaal aan het woord in de economische gesprekkenreeks The Riverside Conversations.
De bedenker van de wereldberoemde Rogers International Commodity Index (RICI) praat ons nu bij over de wereld van grondstoffen, bull- en bearmarkets, en de verschuiving van het mondiale economische zwaartepunt naar Oosten. Rogers voorspelt ruïnes in Amerika na de val van de dollar, maar voorziet ook bloemen voor boeren en mijnwerkers in wat nu nog ontwikkelingslanden zijn. En is een oorlog tussen Amerika en China nou echt volslagen ondenkbaar?

biografieën

IJsbrand van Veelen gaat in gesprek met futuroloog en business strategist Peter Schwartz. Op het terras van zijn charmante optrekje in Berkeley, California, neemt de strategiedeskundige in hoog tempo zijn meest recente toekomstscenario's door: hoe het verder moet met het milieu en global warming, hoe de generatiekloof nu echt terugkeert in onze samenlevingen en waarom Europa op z'n tellen moet passen. De wereld als geheel moet zich zorgen maken over het klimaatprobleem. En wij, de kijkers? Ons wacht een extreem lange levensduur, met alle maatschappelijke gevolgen van dien.
Tegenlicht is er ook bij in Gent, waar Schwartz een duizendtal gretige marketeers uitlegt welke koers de wereld zal nemen en hoe ze hun marktstrategieën daar op kunnen afstemmen. Hij voorspelt een doorgaande toename van religiositeit wereldwijd, maar ook een overname van de macht door vrouwen.

In Rotterdam schudt Alexander Oey wederom de hand van theoloog en moslim 'superster' Tariq Ramadan (1962). De van oorsprong Egyptische en vanuit Zwitserland doorgebroken wetenschapper en prediker is raadgever van de Britse regering, intellectueel sparring partner van Nicolas Sarkozy, en centrale figuur in de islamdebatten van de stad Rotterdam. Het is dan ook geen toeval dat hij dit jaar een leerstoel 'Burgerschap en identiteit' kreeg aan de Erasmus universiteit.

Tegenlicht volgt Ramadan tijdens zijn oratie Citizenship & identity, old terminology and new challenges'. Ramadan vindt de term 'integratie' bij voorbaat leiden tot wij-zij denken. Hij gaat in de huidige samenleving uit van alle identiteiten die erin aanwezig zijn. Daarom bepleit hij een ander soort denken over identiteit: het nieuwe 'wij'.

Welcome to the real world van morgen.

Regie: Jos de Putter (Jim Rogers), IJsbrand van Veelen (Peter Schwartz), Alexander Oey (Tariq Ramadan)
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn