De bestuurders van Ahold staan deze maanden terecht wegens oplichting en fraude. Was daar sprake van haantjescultuur? Van gevaarlijke 'group think'? En was het financiële geknoei misschien achterwege gebleven als er ook een vrouw in de Raad van Bestuur had gezeten?
In Tegenlicht vraagt Felix Rottenberg zich af wat er aan de hand is in Nederland. Waarom zijn vrouwen afwezig in het centrum van de economische macht? Missen zij de passie en ambitie om op hoog niveau leiding te geven en beslissingen te nemen? Of houden mannen de deur dicht? En wat zijn hiervan eigenlijk de gevolgen? Kortom: kan een gezonde multinational zich anno 2006 een monocultuur van blanke, heteroseksuele 55+ heren in de top nog wel veroorloven?
Mannen domineren de top van het Nederlandse bedrijfsleven. In de directies van de top 100 van Nederlandse ondernemingen is slechts 3% vrouw. Van hen is bovendien meer dan de helft buitenlands. In de Raden van Commissarissen is het aantal vrouwen zelfs gedaald. Nederland neemt in dit opzicht een opmerkelijke uitzonderingspositie in. In een vergelijkend onderzoek naar het percentage vrouwen in senior managementposities -bij 6900 middelgrote ondernemingen in 26 landen- kwam Nederland als laatste uit de bus, een gedeelde plaats met Pakistan. Stagneert hier de emancipatie?