Saoedi-Arabië is het meest conservatieve land van de Arabische wereld. De invloed van de fundamentalistische islam op de maatschappij is er groter dan waar ook ter wereld. Vrouwen hebben geen stemrecht, ze zijn verplicht om van top tot teen gesluierd te gaan, ze mogen geen auto rijden en kunnen alleen onder begeleiding van een mannelijke voogd het land verlaten. Recent lijkt de regering stapvoets enkele hervormingen door te voeren om vrouwen te laten participeren in de economie. Tegen die achtergrond kreeg Tegenlicht de unieke kans om kennis te maken met een aantal vooraanstaande carrièrevrouwen in dit fascinerende land.
Tegenlicht
Saoedische oplossingen (II)
Een primeur in Tegenlicht: voor het eerst heeft een Nederlandse vrouw toestemming om te filmen in Saoedi-Arabië. Programmamaker Bregtje van der Haak gaat (gesluierd) op reis en onderzoekt in een persoonlijke road movie hoe werkende vrouwen in Saoedi-Arabië de grenzen van het mogelijke opzoeken.
Van der Haak gaat met open vizier op zoek naar de realiteit van de werkende vrouw in de Saoedische samenleving. Hoe gaan sterke vrouwen om met de beperkte ruimte die hen is toegestaan? Ze gaat op bezoek bij Dr Zeinab Abotalib, hoofd van de afdeling kunstmatige bevruchting in een academisch ziekenhuis en ooit de eerste medische studente aan een Saoedische universiteit.
Ook maakt Van der Haak kennis met Captain Hanadi Hindi, de eerste vrouwelijke piloot (die niet mag autorijden) en haar kansen heeft gekregen van de liberale en puissant rijke Prins Alwaleed bin Talal, die vrouwen op zijn manier ondersteunt. De prins nodigt de crew uit in zijn 'luxe woestijnkamp en introduceert ze aan de geheel vrouwelijke hofhouding in zijn palies. Onder begeleiding van het Ministerie van Informatie ontmoet Van der Haak verder nieuwslezeres Sama Shahwan en de in religieus opzicht uiterst correcte Suzan Zawawi, journalist voor een veelgelezen krant. Tenslotte toont de vrouwelijke projectontwikkelaar Hessa Aloun haar de vergevorderde plannen voor een megaproject in Jeddah: een 'vrouwenstad' waar 10.000 vrouwen geheel gescheiden van mannen kunnen leven en werken.
regie: Bregtje van der Haak
research: Gijs M. Swantee/Tomador Meihuizen-Hassoun/Jacqueline de Gier
eindredactie: Doke Romeijn/Frank Wiering
Het Tegenlicht-tweeluik 'Arabische vrouwen aan de top' kwam mede tot stand door een bijdrage van NCDO - duurzame wereld