Het gaat slecht met de paling in de Europese wateren. Dermate slecht dat de International Council for the Exploration of the Seas, kortweg ICES, de Europese Commissie adviseert om te stoppen met de gehele palingvangst. Lange tijd is geprobeerd om de palingstand te herstellen met het uitzetten van jonge palingen, de zogenoemde glasaal, maar die pogingen blijken weinig vruchten af te werpen, schreef Trouw vorige week. Het aantal palingen neemt eerder af dan toe en dus ligt er nu dit ingrijpende advies voor de vissers op tafel.
Het gaat sowieso niet goed met het Europese visbestand. Er is naar schatting nog maar tien procent over van wat we honderd jaar geleden 'hadden'. De paling is dus een zorgenkindje, maar wetenschappers maken zich ook zorgen over de kabeljauw en de tong, twee van de Noordzeevissen die we het liefst eten. Ook de haai en de rog houden amper nog het hoofd boven water. Als één van de oorzaken wijzen onderzoekers naar de commerciële visserij. Maar door de Brexit-beperkingen, het verbod op pulsvissen en de kosten voor verduurzaming, is een toekomst als beroepsvisser ook steeds moeilijker voor te stellen.
Is er een toekomst mogelijk waarin iedereen tevreden is: dat we kunnen genieten van een lekkerbekje en van een gezonde, biodiverse Noordzee? Daarover gaat het in deze brief. Plus: een nieuw artikel van Tegenlicht-maker Roland Duong over 'de laatste mens'.