Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale textielkunstwerken. Ze doet alles zelf: de wol die ze gebruikt komt van haar eigen kudde Drents Heideschapen, en in haar Friese boerderijtuin worden de bijzondere planten gekweekt voor het verven volgens middeleeuwse recepten. Jongstra creëert niet alleen kunst, maar blaast ook eeuwenoude ambachten nieuw leven in, in een volledig circulair, ecologisch verantwoord proces. Zo draagt Jongstra's werk bij aan de biodiversiteit.
Scrollodex portretteert zes hedendaagse Nederlandse kunstenaars. De een is jong en veelbelovend, de ander wereldberoemd. Hoe werken ze, wat zijn hun routines, waar halen ze hun inspiratie vandaan? Scrollodex gooit de atelierdeuren open. Deze week: Claudy Jongstra.
dag 1: het videoportret
dag 2: Claudy in vijf afbeeldingen
‘’Op de eerste afbeelding zie je het boek The Craftsman van Richard Sennet. Een sterk boek over het belang van ambacht, de zorg om de teloorgang hiervan en de verbinding tussen de hand en het brein. De tweede afbeelding is gemaakt tijdens Gift of Colour, een project over de terugkeer van kleur in het landschap. Het doel ervan is om biodiversiteit weer te bevorderen, te rewilden en mensen weer in contact te brengen met de natuur. Door zelf iets te maken wordt je gestimuleerd, verrijkt en gemotiveerd; onafhankelijkheid geeft kracht.’’
‘’Op de derde foto werk ik in het Fries Museum aan een werk waarin Burgundian Black zit verwerkt, het meest complexe zwart dat in de Noordelijke Nederlanden in voorbije eeuwen geverfd kon worden. De gele bloemen op de daaropvolgende foto zijn volop in bloei en geven een prachtige blauwe kleur. Op de laatste afbeelding zie je Drentse Heideschapen, een zeer oud inheems ras waar mijn signature ruige wol vanaf komt.‘’
dag 3: een protestbord
‘’Woven Skin is mijn protestbord. Het is een manifest, een schreeuw om aandacht, een nomadisch platform dat strijdt voor de bevordering van biodiversiteit en de terugkeer van kleur in het landschap. Met Woven Skin wil ik gemeenschappen verbinden door het terugbrengen van waardering voor het handgemaakte en de overdracht van tacit knowledge (geheime kennis). Ik noem het een nomadisch platform omdat het al op veel plekken tentoongesteld is, waaronder New York, Leeuwarden en Palermo. Momenteel is het te zien in museum De Lakenhal in Leiden.’’
'Woven Skin' is een manifest, een schreeuw om aandacht, een nomadisch platform dat strijdt voor de bevordering van biodiversiteit en de terugkeer van kleur in het landschap.
dag 4: een luistertip
‘’In deze aflevering is de Engelse herder James Rebanks te gast. Rebanks is een voorbeeld van een nieuw soort boer die streeft naar een herwaardering van oude beproefde methoden van boeren en vooral ook overdracht van deze belangrijke kennis op nieuwe generaties. Tacit knowledge (geheime kennis) over het boerenbedrijf en het boerenleven. Een beter gebruik van de zintuigen bij het werk op het land. Rebanks geeft een vurig pleidooi voor duurzame landbouw en herwaardering van de juiste omgang met de natuur.’’
dag 5: geef een opdracht aan de kijker
‘’Vroeger werd er bij mij thuis veel geconserveerd. Elk jaar, op het toppunt van de zomer, oogstten we onze eigen aardbeien en maakten die tot jam. Het is een natuurlijk proces dat al eeuwenlang over de hele wereld wordt toegepast. Je bouwt zo een voorraad op die je tot aan de winter kunt bewaren. Een heerlijke vorm van onafhankelijkheid.’’
INGREDIËNTEN:
- 250 gram aardbeien
- 175 gram geleisuiker
- 1 eetlepel citroensap
*deze verhouding is voor 1 potje jam.
BENODIGHEDEN:
- weckpotten
BEREIDINGSWIJZE:
- Haal de kroontjes van de aardbeien, spoel ze af onder de kraan en snijd ze in kwarten. Doe de stukjes aardbei in een steelpannetje.
- Voeg het citroensap en de geleisuiker toe aan het steelpannetje en zet het geheel op middelhoog vuur.
- Roer het af en toe goed door en laat de jam rustig pruttelen tot het één geheel wordt en het iets indikt. Test door middel van de geleiproef of de jam klaar is.
- Als de jam klaar is, giet je deze in een potje. Draai de deksel erop. zet het potje ondersteboven en laat de jam volledig afkoelen.
Je neemt mensen mee op een reis terug in de tijd, maar dan wel in de toekomst.
dag 6: advies aan de jongere zelf
‘’Blijf je verwonderen. Blijf om je heen kijken en alles tot je nemen. Stimuleer je zintuigen, zoom in op elementen die je normaal gesproken over het hoofd ziet. Zie alles in zijn schoonheid en sta overal voor open.’’