Zijn robots in staat om liefde te geven en te ontvangen? De manifestatie Robot Love, die eind 2018 in Eindhoven zal plaatsvinden, onderzoekt de relatie tussen mensen en robots. Ine Gevers, die eerder de tentoonstellingen Niet normaal, Ja natuurlijk en Hacking Habitat cureerde, is het brein achter het evenement.
In aanloop ernaartoe heeft Robot Love ook een plek op Dutch Design Week 2017. De Embassy of Robot Love in de voormalige V&D heeft een living lab waarin je op een intieme manier met robots om kan gaan. In de Shelter for Abandoned Robots krijgen afgedankte robots een nieuw leven. Daarnaast zijn er bijna dagelijks lezingen, interviews en evenementen.
De VPRO Gids onderzocht hoe de inburgering van robots in Nederland verloopt.
Zo komt het wel heel dichtbij
Uitzendbureau
Dat het doembeeld van robots die de werkende mens beconcurreren niet per se werkelijkheid hoeft te worden, toont Koert van Mensvoort deze week in Eindhoven. Voor Hubot, het uitzendbureau voor mensen én robots koos hij uit de inzendingen van een ontwerpwedstrijd zestien futuristische ontwerpen waarin mens en robot elkaar door samenwerking versterken.
Zo is er de robotpakverhuizer, die dankzij een gemotoriseerd exoskeletpak moeiteloos de wasmachine naar buiten tilt of de piano verzet. Of de luchtverkeerbeveiliger, die met zijn roofvogeldrone aanvliegroutes rond luchthavens vogelvrij houdt. En wat te denken van de shivamassagetherapeut, die dankzij vier extra mechanische armen de beste zeshandige massages ter wereld geeft.
Schrijfrobot
In het kader van de actie Nederland leest waarbinnen dit jaar Ik, robot van Isaac Asimov gezamenlijk gelezen wordt, startte Ronald Giphart eerder dit jaar een experiment waarbij hij samen met AsiBot, ’s werelds eerste literaire robot, de pen opvatte voor een literair verhaal. En dat kan die robot natuurlijk niet zomaar: voor het experiment is het robotbrein gevoed met 10.000 Nederlandstalige romans, waardoor het zaken als literaire stijl en het maken van grammaticale zinnen heeft geleerd.
En dan nog maakt zo’n robot niet met een druk op de knop een heel verhaal. Bedoeling van het experiment is dat Giphart de robot enkele woorden voedt, waarna AsiBot aan de slag gaat om er in Gipharts stijl een zin van te maken.
Het hele literaire verhaal wordt als hoofdstuk toegevoegd aan Asimovs klassieker en is de gehele maand november gratis op te halen bij de openbare bibliotheek.
Receptierobots
De menselijke receptionist is nog niet uitgestorven, maar steeds meer bedrijven experimenteren met robots om gasten te ontvangen. Daarvoor wordt vaak Pepper ingezet, hetzelfde model dat Jelle Brand Corstius vergezelt in Robo sapiens. Vooral bedrijven in de hospitality-sector gaan met hun tijd mee, maar ook bij de vestiging van verzekeraar Univé in Heerhugowaard kun je een robot tegen het lijf lopen.
De ‘receptierobot’ heet klanten bij binnenkomst welkom en koppelt ze aan hun afspraak. De omgang met mensen van vlees en bloed is nog niet altijd makkelijk, merkte de Volkskrant afgelopen zomer bij detacheringsbedrijf usg People. Hun receptierobot verstond alleen lage mannenstemmen, draaide bezoekers soms zomaar de rug toe en voor koffie moest hij alsnog een menselijke collega inschakelen. Toch zal de receptiebot de komende tijd voor veel mensen de eerste kennismaking met een servicerobot zijn.
Zenith
VPRO-jeugdserie waarin de ouders van Fay (14) en Boris (10) zichzelf laten vervangen door robots, die ook nog eens precies op hen lijken. Maar als de kinderen erachter komen hoe ze de besturing over die robotouders kunnen overnemen, loopt alles enorm uit de hand.
Black Mirror
Britse topserie die ons de duistere kant van technologische vooruitgang voorhoudt. Waar de openingsaflevering u nooit meer met dezelfde ogen naar de Britse premier doet kijken, laat de seizoensopener van het tweede seizoen eenieder op z’n zachtst gezegd met een onbehaaglijk gevoel achter. Na de dood van haar vriend ontdekt een jonge vrouw dat ze het contact met hem levend kan houden door al zijn persoonlijke informatie te uploaden waardoor ze met hem kan chatten en praten. Maar puur digitaal contact is niet genoeg, dus staat er op een dag er een manshoog houten krat voor de deur.
(Netflix)
Westworld
Amerikaanse sciencefictionserie met Anthony Hopkins als eigenaar van een wildwestthemapark, bevolkt door honderden humanoïde robots, waarin grof betalende bezoekers kunnen doen en laten wat ze willen zonder angst voor vergelding van de zogenoemde hosts. Homo homini lupus est. Iedere host werkt z’n eigen verhaallijn af, wordt gereset en begint opnieuw aan zijn verhaal. Maar dan blijken er robots te zijn die toch herinneringen hebben aan de moordzuchtige, seksbeluste pretparkbezoekers.
(HBO On Demand)