OVT

OVT 26 maart 2023

Op zondag 26 maart nemen Jos Palm en Paul van der Gaag afscheid van OVT als presentatoren. Om hen te eren organiseert OVT een feestelijke uitzending. Met historische en actuele onderwerpen zoals u gewend bent, en met ruimte voor de persoonlijke historische interesses van Jos en Paul.

Verder in OVT: de Taxioorlog in Amsterdam, vrijdenker Anton Constandse, Netanyahu's instrumentalisering van de geschiedenis, de mogelijke revival van de videotheek en historische politieke dubbelgangers.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Vrijdenker Anton Constandse

'Te veel godsdienst kan de ziel beschadigen', legt Anton Constandse uit aan gelovigen in de jaren dertig. Na zijn pensionering werd hij de politiek commentator van vrijdenkend Nederland voor VPRO-radio.

Presentator Paul van der Gaag kijkt terug op het bewogen leven van zijn grootvader Anton Constandse, bijgestaan door historicus Wim Berkelaar.

De Taxioorlog

Gewelddadige rellen, maffiose praktijken en de arrestatie van het voltallige bestuur van TCA. Jarenlang had Taxicentrale Amsterdam een monopolie in de hoofdstad, nadat in 2000 een taxiwet de markt liberaliseerde. 

Journalist Sander ’t Sas deed verslag van de taxi-oorlog, maar bleef na die turbulente periode met tal van vragen zitten. Hij maakte er een podcast over voor BNRDe Taxioorlog, en is te gast, samen met taxichauffeur Jan den Hartog

Kind van Maria en Mao

Jos Palm is niet alleen presentator; hij heeft ook een scherpe pen. Komende week verschijnt zijn autobiografische boek Kind van Maria en Mao, het vervolg op het eerder verschenen Moederkerk. Daarin beschrijft hij hoe hij zijn katholieke opvoeding vaarwel zei en nieuw houvast zocht bij Marx en Lenin.

Daarmee vertelt hij ook het grotere verhaal over de breuk in de jaren zeventig toen God verdween uit Nederland. Op zondag 26 maart draaien de rollen even om: Jos is te gast. 

Politieke dubbelgangers: een broodje aap of bestaan ze echt?

Was het de echte Vladimir Poetin die de Oekraïense stad Marioepol bezocht? Of stuurde hij een dubbelganger naar het hol van de leeuw? Wilde speculaties over het bezoek van de Russische bezetter circuleerden online, samen met pogingen om foto’s van de president te vergelijken en zijn gedrag te analyseren.

Zit er iets in deze theorie? En zien we dit soort politieke dubbelgangers vaker in de geschiedenis? Journalist Marieke Kuypers zocht het voor ons uit en is te gast.

De terugkeer van Blockbuster-video

Witte ruis op het scherm, een waarschuwing tegen piraterij en vooral; niet vergeten om terug te spoelen. De videotheek was decennialang een fenomeen. Achter de balie stond meestal een cinefiel die je filmkeuze met een opgetrokken wenkbrauw aan je meegaf. De 18-plus selectie stond in de kasten achter een gordijntje.

De videoband is ondanks concurrentie van streamingsdiensten nog altijd populair. Dat bleek deze week toen een opleving van de Amerikaanse keten Blockbuster werd signaleerd. Fans van de videoband reageerden laaiend enthousiast. Wat verklaart deze nostalgie over het videotheek tijdperk, en zou een doorstart een kans maken? Te gast hierover is filmrecensent en video-liefhebber Dandyano Zentveld.

 

De column van Nelleke Noordervliet - Geschiedenis en katholiek zijn

Voor deze speciale uitzending heeft OVT deze week twee columns. De eerste column is van Nelleke Noordervliet.

De column van John Jansen van Galen - Anton Constandse

Voor deze speciale uitzending heeft OVT deze week twee columns. De tweede column is van John Jansen van Galen.

Bibi Netanyahu en geschiedenismisbruik in Israël

Het lijkt met de rechtsstaat in Israël rap bergafwaarts te gaan. Deze week werd bijvoorbeeld een wet goedgekeurd die het moeilijker maakt om de premier af te zetten. Dat komt de huidige premier Benyamin Netanyahu goed uit, die de stuwende kracht achter de antidemocratische ontwikkelingen lijkt.

Recent verscheen zijn autobiografie: Bibi. My Story Hoe spant Bibi Netanyahu daarin de geschiedenis voor zijn ideologische karretje? We vragen het aan Derk Walters, voormalig Israël-correspondent.

Historische boeken met Sanne Frequin

Vanaf deze week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Op zondag 26 maart is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Ze bespreekt:

  • Sluier van tijd. Het verborgen leven de kunst van Benjamin Rous
  • Vermeer. De schilder die de tijd stilzet van Nils Büttner 
  • Het raadsel Vermeer. Kroniek van een schildersleven van Aart Aarsbergen 
  • De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome 1620-1720 van Liesbeth Helmus