OVT
OVT 01 januari 2023
Het archief van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke had onder liefhebbers een bijna mythische klank. De verzameling kon eerst alleen door onderzoekers worden bekeken, maar binnenkort wordt het voor iedereen toegankelijk: onlangs heeft het Duitse literatuurarchief in Marbach de grote Rilke-bibliotheek weten over te nemen. Te gast is filosoof en Rilke-kenner Florian Jacobs.
Verder: het nazi-verleden van het Nieuwjaarsconcert in Wenen en historische boeken met Wim Berkelaar. Vanwege nieuwjaarsdag een verkorte uitzending.
Het mythische Rilke-archief
Het archief van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke had onder liefhebbers een bijna mythische klank: ergens in het Zwarte Woud zouden zich nog talloze onbekende bladzijden van hun held bevinden. De verzameling kon eerst alleen door onderzoekers worden bekeken, maar binnenkort wordt het voor iedereen toegankelijk: onlangs heeft het Duitse literatuurarchief in Marbach de grote Rilke-bibliotheek weten over te nemen. In Duitsland spreekt men van een ‘Jahrhunderterwerb’, een ongekende aankoop.
Wat is er zo bijzonder aan dat archief? En waarom duurde het zo lang voordat het toegankelijk werd? Te gast is filosoof en Rilke-kenner Florian Jacobs.
Fout Nieuwjaarsconcert
Romantisch en gemoedelijk, zo klonk de muziek van Johann Strauss op het nieuwjaarsconcert 1941. En aanstaande zondag zijn deze frisse en vrolijke melodieën ongetwijfeld weer te horen tijdens het concert waarmee de Wiener Philharmoniker traditiegetrouw het nieuwe jaar opent. Toch is er een smet op de jaarlijkse romantische familiehappening uit Wenen. Het nieuwjaarsconcert begon ooit op instigatie van de nazi-bezetter. Dat verleden lijkt echter ondergesneeuwd door walsen, polka’s, mannen in pak en vrouwen in sleepjurken.
Te gast is musicoloog en componist Leo Samama, die komt vertellen hoe het zit met het foute verleden van de Wiener dat weggepoetst lijkt door het 'gemütliche' muziekfeest voor heel Europa dat erop volgde.
Historische boeken met Wim Berkelaar
Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.
Ditmaal is het de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:
- Dola van Mirjam van Hengel
- Na de bevrijding - Aantekeningen over de Goelag 1944-1956 van Barbara Skarga
- China na Mao van Frank Dikötter
- De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella van Michiel van Diggelen
Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.