Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Deze week vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, waar we onder andere de Watersnoodramp bespreken met Kees Slager, auteur van het boek 'De Ramp' en overlevende Ria Geluk.
Verder in OVT: ‘De Vergeten Stad’, met Romeinenkenner Tom Buijtendorp, superster Clara de Neushoorn in het Rijksmuseum, Lotte Jensen over de mens en het water, komt kernenergie terug? en livemuziek van 'Someone'.
Wij en het water
Een drijvend wiegje op de woeste golven met daarin een zuigeling, het jongetje Hans Brinker met de vinger in de dijk en het woeste water, verbeeld als waterwolf die wordt getemd door de Nederlandse leeuw. De iconische beelden en stijlfiguren om de watersnoden te verwerken zijn talrijk en veelzeggend over onze houding tegenover de oude vriend-vijand.
Historica Lotte Jensen schreef Wij en het water en is te gast.
Is kernenergie de toekomst?
Klimaat-icoon Greta Thunberg zei afgelopen week dat de laatste Duitse kerncentrales langer open moeten blijven. En dat was nieuws. Want tot voorkort was kernenergie voor mensen als Thunberg een absolute no-go. Maar er is een ommekeer gaande rondom kernenergie. In Japan gaan kerncentrales weer draaien, Duitsland stelt de sluiting van enkele centrales uit, België heeft sluitingen teruggedraaid en in Nederland is zelfs besloten twee nieuwe kerncentrales te bouwen.
Hoe moeten we deze omslag nu bekijken? En heeft kernenergie een glorieuze toekomst, of is het draagvlak maar tijdelijk? Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is te gast.
Clara de Neushoorn - superster en muze
Ongeveer 280 jaar geleden stond op de Amsterdamse kermis een beest dat nog niemand ooit gezien had. Een ‘rinoceros’, voor ‘ieder mensch’ te zien op de Botermarkt, voor zes en een halve stuiver. Een jong beest met -volgens een toeschouwer- 'een monstereus lijf’. Haar naam was Clara.
In het Rijksmuseum heeft deze neushoorn Clara nu een eigen tentoonstelling en bijbehorend boek Clara de neushoorn: wonderdier, sensatie, muze. Conservator Gijs van der Ham komt vertellen over het beroemde dier uit de jaren 1740.
De watersnoodramp
De watersnoodramp uit 1953 is de grootste natuurramp uit de twintigste eeuw in ons land. In de nacht van 31 januari op 1 februari dat jaar, braken de dijken tijdens zware storm en kwamen Zeeland en delen van Brabant en Zuid-Holland onder water te staan. 1836 mensen en tienduizenden dieren verdronken en duizenden huizen en gebouwen werden verwoest. Lang was het verhaal van die ramp vooral een verhaal van slachtoffers en helden.
Tot Kees Slager dertig jaar geleden een nauwgezette kritische reconstructie van de gebeurtenissen maakte en te boek stelde. Naast Kees Slager is Ria Geluk te gast, die de ramp als kind op Schouwen-Duivenland meemaakte en initiatiefnemer was tot de oprichting van het Watersnoodmuseum ruim 20 jaar geleden. Een gesprek over de ramp, de afwikkeling ervan en de stand van zake op dit moment. Kan met de klimaatverandering van nu de geschiedenis zich herhalen?
We maakten ook een vierdelige documentaireserie over de watersnoodramp. Luisteren? Klik hier.
De vergeten Romeinse stad
Nijmegen - oftewel Ulpi Noviomagus - trok heel lang alle aandacht als oudste Romeinse stad in Nederland. Er moest wel een andere Romeinse stad geweest zijn, te weten, Forum Hadriani, maar die was tot ver in de 20ste eeuw zoek.
De stad werd 50 jaar geleden teruggevonden, of beter gezegd, gelokaliseerd. En sinds deze week kunnen we er alles over te weten komen, dankzij de verschijning van het boek De vergeten stad, waarop Romeinenkenner Tom Buijtendorp is gepromoveerd. De auteur is te gast.
Bart Funnekotter over Libris-kanshebber 'Het monsterschip'
In de aanloop naar de Libris Geschiedenis Prijs 2022 die op 30 oktober live in OVT wordt uitgereikt, bespreekt een van onze boekrecensenten elke week een kanshebber op de prijs.
Deze week werpt Bart Funnekotter een blik op Het monsterschip van Luc Panhuysen.