OVT

OVT 29 augustus 2021

Deze week de laatste aflevering van de zomerserie 'De menselijke natuur'. Hierin onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Gun island' van Amitav Ghosh met Chihiro Geuzenbroek en Thomas Muntz.

Verder in OVT: Vakantieman Nadia Bouras geeft een geheime reistip naar Marokko en in Het Spoor Terug 'Coby' van Wisse Beets.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Vakantieman: Nadia Bouras in Marokko

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) het Joods museum Bayt Dakira in Essaouira, Marokko. De Marokkaanse overheid wilde dit fonkelnieuwe museum hebben: het is een van vele pogingen om het land opnieuw te wortelen in een Joods-Islamitische traditie. 

Historica Nadia Bouras vertelt over het Marokkaanse verleden waarin in Essaouira Joden en Moslims vreedzaam samenleefden.

De menselijke natuur #8: De bovennatuurlijke natuur

Chihiro Geuzebroek over Gun Island van Amitav Ghosh

Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Vandaag de laatste aflevering: kunstenares en klimaatactivist Chihiro Geuzebroek over Gun Island van Amitav Ghosh.

Deen Dalta wil zich niet voegen naar de stereotypen die er over Indiërs bestaan. 'Ik ben niet religieus en ik geloof niet in het bovennatuurlijke', benadrukt hij aan het begin van Gun Island. Maar al snelt tuimelt Deen Dalta als een Alice in Wonderland door een eigenaardige wereld die zijn denken op losse schroeven zet. Een wereld vol plotseling oprukkende bosbranden, dolfijnen op drift, en een wegzinkend Venetië. Het is in feite de verwarde wereld waar wij ook in leven: een wereld in klimaatcrisis.

Net als Deen buigen ook klimaatactivist Chihiro Geuzebroek en filosoof Thomas Muntz zich over de vraag: hoe moeten we over de natuur denken, als die zich steeds onnatuurlijker gaat gedragen?

Het Spoor Terug: Coby

Een documentaire van Wisse Beets

Wisse Beets was in een kringloopwinkel op zoek naar leuke muziekcassettes om te draaien in zijn oude Fiat Panda. Naast klappers als 'het beste van de top 40 van 1987' vond hij ook een heel persoonlijk bandje met gedichten van Coby uit de Jordaan.

De gedichten zijn aangrijpend en laten Wisse niet meer los. Hij besluit om het Verhaal van Coby uit te zoeken en gaat op pad. Als een amateur-detective loopt hij wekenlang met een microfoon door de Jordaan en bezoekt kroegen, bejaardenhuizen, archieven en de lokale media. Hij verdwaalt compleet maar maakt intussen wel een warm portret van de Jordaan, vervlogen tijden, nieuwe inzichten en natuurlijk het leven van Coby.

Dit is een herhaling van de Radio Doc van 14 november 2019. Benieuwd naar meer documentaires van DOCS? Abonneer u op de podcast DOCS

Nieuws

Tijd voor een Europees leger

Chef buitenland van de Europese Unie de spanjaard Josep Borell, vindt het hoog tijd voor een Europees leger, klein nog, niet meer dan vijftigduizend man, maar toch, een heuse krijgsmacht die echt kan vechten. Zodat als ingrijpen vanuit Europees perspectief geboden lijkt, Brussel niet op Amerika of een andere natiestaat hoeft te wachten. De verschillende clans die samenwerken op het slagveld, daarvan zijn tal van voorbeelden te noemen in de geschiedenis van Europa, maar een heuse gezamenlijke staande troepenmacht? Een gesprek met Christ Klep, militair historicus.