De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feed ►Stitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
Ingeboren natuur in De menselijke natuur #1
OVT 11 juli 2021
In de zomerserie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Zhuangzi' van Meester Zhuang met Jan Terlouw en filosoof Thomas Muntz.
Verder in OVT: Vakantieman Laila al-Zwaini geeft een geheime reistip naar Jemen en in Het Spoor Terug 'Wat ervan overbleef' van Lara Nuberg.
De betekenis van Italiaans media-icoon Raffaella Carrà
Afgelopen week bracht het Italiaanse voetbalteam tijdens de warming-up een ode aan de net overleden zangeres en tv-persoonlijkheid Raffaella Carrà. Ze groeide uit tot een internationale popster in de jaren zeventig en werd het belangrijkste gezicht van de pompeuze Italiaanse mediashows in de jaren tachtig. In katholiek Italië, maar ook in Spanje en Latijns-Amerika, werd ze ook wel gezien als symbool van seksuele bevrijding en de lhbt-beweging.
Historicus en Italië-kenner Arthur Weststeijn komt vertellen over Carrà en haar betekenis.
De Vakantieman: Laila al-Zwaini in Jemen
Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) het al-Badr paleis in Taiz, waar een imam zijn bizarre verzameling bewaarde: flessen au de cologne, whisky, filmblikken, geweren, brieven. Het gebouw werd verwoest in de burgeroorlog in Jemen, maar krijgt nu een restauratie.
Jurist en Arabist Laila al-Zwaini neemt ons mee naar deze 'culturele hoofdstad van Jemen'. Kan de restauratie van erfgoed zelfvertrouwen terugbrengen aan een verwoest land?
De menselijke natuur #1: de ingeboren natuur
Jan Terlouw over de Zhuangzi van Meester Zhuang
Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Deze aflevering: schrijver Jan Terlouw over Zhuangzi van Meester Zhuang.
Meester Zhuang, een van de grondleggers van het Taoïsme, leefde in de vierde eeuw voor Christus. Een tijd van constante oorlog in China, waarin hij in zijn geschriften, die bekend staan als de Zhuangzi, vol nostalgie terugkeek op een eerdere oertijd.
Volgens Zhuang is de mens het spoor bijster geraakt toen die op het idee kwam dat de natuur te verbeteren viel, door kennis te verwerven en zich met zaken als beschaving bezig te houden. Hij verlangt terug naar de natuur, waarmee hij op een oorspronkelijke en ongekunstelde staat van de dingen doelt: het ongerepte.
Schrijver Jan Terlouw en filosoof Thomas Muntz gaan op zoek naar de paradijselijke natuurstaat van weleer.
Het Spoor Terug: Wat ervan overbleef
Een documentaire van Lara Nuberg
Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945, kwamen tot eind jaren zestig zo'n 350.000 mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië naar Nederland. Onder hen bevond zich ook de grootmoeder van Lara Nuberg. Zij was gemengd, Indo-Europees, maar opgevoed in een Europees georiënteerde familie.
In deze documentaire onderzoekt Lara waarom zoveel Indo-Europeanen eigenlijk voor Nederland kozen. Hoe zien betrokkenen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië verleden, heden en toekomst van Indisch Nederland?
Dit is een herhaling van de Radio Doc van 12 juli 2020. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS.