OVT

OVT 27 juni 2021

Donderdag 1 juli bestaat de Chinese Communistische Partij precies 100 jaar. Die geschiedenis staat ons dichterbij dan verwacht. Eén van de oprichters was namelijk een Nederlander. Wie was deze voortvarende Henk Sneevliet?

Verder: de klassieke oorsprong van voetbalhits, Maria Magdalena's reputatie, en historische boeken met Wim Berkelaar.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Henk Schulte Nordholt over 'Is China nog te stoppen?'

Is China nog te stoppen? Zo heet het nieuwe boek van sinoloog Henk Schulte Nordholt. Met China bedoelt hij bovenal: de Chinese Communistische Partij, die in een rap tempo de eigen macht aan het versterken is, in binnen- én buitenland. De Partij volgt volgens Schulte Nordholt een bedreiging voor de gehele democratische wereld.

De auteur is te gast over zijn boek, in de week voor het honderdjarige jubileum van de CCP.

'Hup Holland Hup' in een 19e-eeuws muziekstuk van Brahms

Het EK voetbal is in volle gang. Wie op zoek is naar een liedje om het Nederlands elftal mee aan te moedigen heeft ruime keus. Vanaf de bank of in het stadion klinken regelmatig klassiekers als Hup Holland Hup of Wij houden van oranje.

Maar waar komen al die bekende melodieën vandaan? Muziekkenner en voetbalfan Carine Lacor kwam erachter dat veel voetballiedjes een oorsprong in de klassieke muziek hebben.

Meer weten? Luister haar podcast 'De Klassieker'.

De vele gezichten van Maria Magdalena

Maria Magdalena. Was dat niet die vrouw die in de film Jesus Christ Superstar smoorverliefd was op Jezus? En was dat ook niet die vrouw die eerst niet en daarna wel deugde? Eerst een meisje van lichte zeden was, en daarna braver dan braaf? Ze is misschien - na Moeder Maria en na Eva - wel de meest besproken en afgebeelde vrouw uit de westerse christelijke geschiedenis. Maar hoe moeten we haar uiteindelijk zien?

Het Utrechtse Catharijneconvent opent deze week de tentoonstelling De gezichten van Maria Magdalena. Kunsthistorica Sanne Frequin bespreekt de expositie.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Historicus Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:

  • De geboorte van het moderne ik. Geluk en identiteit in Nederlandse ego-documenten 1500-1850 van Peter Buijs.
  • De Armeense gruwelen. Nederland en de vervolging van de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk 1889-1923 van Dirk Roodzant.
  • Alexandrië. De zoektocht naar een verdwenen stad van Edmund Richardson.
  • Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs van Eric Min.

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Nelleke Noordervliet

Magdalen Laundries

De Nederlander die de Chinese communistische partij oprichtte

Henk Sneevliet – het is een naam die in Nederland maar bij weinigen een belletje doet rinkelen. Of alleen wellicht in Amsterdam Nieuw-West, waar er een metrostation naar de man vernoemd is. Hoe anders is dat in China, waar hij onder zijn Chinese naam Ma Lin bekendstaat als een van de oprichters van de Chinese Communistische Partij.

Een minicollege van Henk Schulte Nordholt

Het Spoor Terug: Kassiewijle #5 Doorleven

Een 6-delige podcast van Laura Stek en Babs Bakels

Deze week de vijfde aflevering van de podcastserie Kassiewijle.

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

Aflevering 5, 'Doorleven', gaat over onze groeiende drang naar oneindigheid. We willen graag voortleven in de herinnering van nabestaanden, maar inmiddels kun je ook het sperma van een overledene invriezen voor nageslacht. Wanneer durven we de levenslijn dan nog echt door te knippen? Babs viert nieuwjaar met haar oma, die vanuit haar bed het vuurwerk bekijkt.