OVT

OVT 20 juni 2021

Van een ontspannen gesprek bij het haardvuur was afgelopen woensdag geen sprake. De ontmoeting in Genève tussen de Amerikaanse en de Russische president was bedaard maar gespannen. Is er een nieuwe Koude Oorlog aan de gang?

Verder: de geschiedenis van Amsterdams burgemeestershuis Herengracht 502, de eerste geur ter wereld en verborgen 'Land Art' in Drenthe.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Amerika viert einde slavernij met nationale vrije dag

Op zaterdag 19 juni wordt in Amerika het einde van de slavernij herdacht. Op deze datum werden in 1865 in Texas de laatste tot slaaf gemaakten in het land bevrijd. Deze zogeheten Juneteenth moet voortaan een nationale vrije dag worden. Zo besloten afgelopen week de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Hoe lang speelt de kwestie al, en wat heeft de Amerikaanse parlementariërs en senatoren doen omgaan? Is het Amerikaans initiatief wellicht ook een voorbeeld voor Nederland? Mitchell Esajas, een van de oprichters en medewerkers van de Black Archives in Nederland, is te gast. 

Schuldig burgemeestershuis Herengracht 502

Femke Halsema woont er, Eberhard van der Laan en Job Cohen woonden er. Herengracht 502 is een statig pand aan de Amsterdamse grachtengordel, vlakbij de zogenoemde Gouden Bocht. Het werd in 1926 aan de Gemeente Amsterdam geschonken, ten behoeve van de huisvesting van de burgemeester.

Het herenhuis, gebouwd uit de opbrengst van onder meer de slavenhandel, blijkt een lange pijnlijke historie te hebben. Maar is het pand uit 1672 ook een schuldig huis? Historicus Leo Balai onderzocht het in zijn boek Herengracht 502. Slavenhandel, geweld en hebzucht 1672-1927

De 50e verjaardag van een verborgen 'Land art'-kunstwerk

Broken Circle/Spiral Hill is een land art-werk van Robert Smithson dat in 1971 is aangelegd voor de tentoonstelling Sonsbeek buiten de Perken. Het kunstwerk ligt in een zandgroeve van de voormalige Zand- en Exploitatie Maatschappij Emmen.

Op 19 juni wordt de 50e verjaardag van het kunstwerk gevierd met de lancering van een website. Daar kunnen geïnteresseerden zich opgeven voor een bezoek aan het werk later dit jaar, want normaal is het niet voor publiek toegankelijk.

Anne Reenders van Land Art Contemporary zet zich al jaren in voor het behoud van dit unieke kunstwerk en vertelt wat dit werk zo bijzonder en nog steeds actueel maakt.

Boekrecensie: 'De geuren van de wereld' van Harold McGee

Geur is ons meest onderschatte zintuig. Het fascineerde Harold McGee, succesauteur van boeken over voedselwetenschap. Recent verscheen het resultaat van tien jaar onderzoek, waarin hij alles wat we van geur weten uit de geschiedenis, biologie, natuurkunde met zijn eigen ervaringen combineert: De wereld van geuren.

Wanneer ontstond de eerste geur? En weet McGee een historisch verantwoord boek te schrijven? We vragen het Inger Leemans, hoogleraar Cultuurgeschiedenis en zintuighistoricus.

De column van Nelleke Noordervliet

Geuren

Een nieuwe Koude Oorlog

Afgelopen woensdag troffen de Amerikaanse en de Russische president elkaar in Genève. De inzet was om de kou uit de lucht te nemen. Maar of dat echt gelukt is?

Ruslandkenner Hubert Smeets ziet het somber in: de moeizame relatie tussen Biden en Poetin bewijst volgens hem eens te meer dat een nieuwe Koude Oorlog is begonnen.

Het Spoor Terug: Kassiewijle #4 Het afscheid

Een 6-delige podcast van Laura Stek en Babs Bakels

Deze week de vierde aflevering van de nieuwe podcastserie Kassiewijle.

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

In aflevering 4, 'Het afscheid', kijken Babs en Laura naar onze veranderende afscheidsrituelen. De koffie en cake worden vervangen voor wraps en bubbels en de aula voor het partycentrum: de uitvaart als spectaculair evenement is in opkomst. Maar werken nieuwe rituelen wel als niet iedereen ze begrijpt? Babs is druk in de weer met oma Jel, die wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege gezondheidsklachten.