De NOS gaat voortaan wekelijks een samenvatting van een wedstrijd uit de Eredivisie vrouwenvoetbal uitzenden in Studio Sport. Het is een klinkende overwinning in de lange emancipatiestrijd van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Profvoetballer Tessel Middag (Manchester City, 39-voudig Oranje-international) kent deze geschiedenis als geen ander. De aanvallend middenvelder sloot haar geschiedenisstudie onlangs af met een scriptie over dit onderwerp.
We spreken Tessel Middag zondagochtend vanuit Berlijn, voorafgaand aan de wedstrijd Manchester City - FFC Turbine Potsdam.
OVT
OVT 5 februari 2017
"Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free," zo staat er gastvrij op het Amerikaanse vrijheidsbeeld te geschreven. Toch kent ook Amerika, migratieland bij uitstek, een lange geschiedenis van discriminerende migratiewetten. Verder o.a. de emancipatie van het Nederlands vrouwenvoetbal, het smet op het blazoen van de Poolse held Lech Wałęsa, Manneken Pis en Ed van der Elsken. In Het spoor terug: deel twee van het tweeluik over de Romanovs.
immigratieland amerika
Met een ‘executive order’ sloot Trump vorige week de grenzen voor reizigers uit zeven overwegend islamitische landen. Sindsdien regent het protest tegen deze Amerika onwaardige maatregel. Amerika was toch het land van de belofte, het land van en vóór de immigranten? Toch was er ook altijd een ander Amerika - dat van de ‘Chinese Exclusion Act’ (‘Whatever happens, the Chinese must go’); de ‘Literacy Test’ (‘To hell with Jews, Jesuits, and steamships!’) and de ‘quota laws’ (‘America first’).
Te gast is hoogleraar migratiegeschiedenis te Leiden, Marlou Schrover
lech wałęsa onttroond
Hij was en is een icoon van het Polen dat zich vrijvocht van het totalitarisme. En toch kleefde er altijd een klein smetje aan Lech Walesa. De vakbondsleider zou namelijk een jeugdzonde hebben begaan. Hij zou in zijn jonge jaren hebben gespioneerd voor de communistische Poolse geheime dienst. Deze week werd door een comité aan de hand van een handschriftanalyse vastgesteld dat Walesa inderdaad schuldig was. De vraag is wat dat betekent voor de heiligheid van de man van Solidariteit.
Journalist en Pool Sasza Malko is te gast
de garderobe van manneken pis
Wellicht is het u ontgaan, maar het nationaal Vlaamse symbool gaat ook weleens gekleed. Zo was hij in de 18e eeuw getooid in een kostuum à la Lodewijk XV, droeg hij tijdens voetbaltoernooien het shirt van de Rode Duivels en toonde hij zijn patriottische aard in Belgisch soldatenuniform tijdens de Belgische opstand. Wat het manneke ook draagt – een kleine opening maakt het mogelijk dat zijn wateren steevast doorgang vindt. Het Museum van de stad Brussel opent deze week een nieuwe tentoonstelling over de kleding van Manneken Pis in een gloednieuwe Manneken Piszaal.
Anne-Sophie van Neste, persvoorlichter van het Museum van de stad Brussel licht het onderwerp telefonisch toe.
Buikhuisen opnieuw gewaardeerd ?
Biologische verklaringen voor crimineel gedrag, mogen weer, moeten weer. Aldus een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, en aldus Staatssecretaris Dijkhof deze week. Het is een nieuw geluid, dat we al eerder gehoord hebben, van de criminoloog professor Wouter Buikhuisen.
Kortom, reden te over om stil te staan bij wat in de jaren tachtig heette de affaire Buikhuisen en bij de gevolgen ervan voor de criminologie en onze kijk op de jonge delinquent.
Te gast is voormalig hoogleraar Forensische Psychiatrie te Leiden Theo Doreleijers.
ed van der elsken
Iedereen kent hem. Van zijn straatfotografie, van beelden van Amsterdamse meiden in minirok, van beelden van het caféleven in hartje Parijs en van intieme foto’s uit eigen familieleven. Ed van der Elsken (1925-1990) wordt vanaf dit weekend geëerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam met de overzichts-tentoonstelling 'Ed van der Elsken - De verliefde camera'. Daarnaast worden er in februari in het EYE Filmmuseum diverse films en documentaires van Ed van der Elsken vertoond.
Kunstcriticus en filmfanaat Joyce Roodnat schreef het boek Hee... zie je dat!? over Ed van der Elsken en is samen met straatfotograaf Maarten van der Kamp te gast.
het spoor terug: de romanovs (deel 2)
Deel 2 van een tweeluik. (Luister hier deel 1) Honderd jaar geleden kwam er met de Russische Revolutie een eind aan meer dan drie eeuwen absolute macht van de Russische Romanov-dynastie. Dit wordt herdacht met een tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam en met een tweeluik in Het spoor terug. Michal Citroen maakte met de Hermitage een reis langs Moskou, Jekaterinenburg en St. Petersburg op onderzoek naar resten van en de hernieuwde belangstelling in het huidige Rusland voor de laatste familie Romanov, tsaar Nicolaas II, zijn vrouw, vier dochters en een dertienjarige erfgenaam. Het inmiddels heilig verklaarde gezin werd in juli 1918 in Jekaterinenburg door de Bolsjewieken geëxecuteerd.