OVT

OVT 29 januari 2017

Met deze week een film over holocaustontkenner David Irving, de Keystone-pijpleidingplannen van klimaatontkenner Donald Trump en het verzet van de Sioux, de destructieve IJstijdmens en hoe Rotterdam de muziekstad van Kaapverdië werd.

ovt in gesprek met deborah lipstadt

Onze presentator Jos Palm sprak met historica Deborah Lipstadt tijdens haar recente bezoek aan Nederland. We maakte daar ook een kort filmpje van dat u hier kunt bekijken. 

red power

De omstreden oliepijplijn in Noord-Dakota komt er toch. Dwars door het land van de Sioux. Terwijl Obama het project vlak voor zijn termijn had stopgezet, draait Trump het in zijn eerste week gewoon weer terug.
Sioux-kenner Serv Wiemers is te gast om te vertellen over de Sioux en hun immer ingewikkelde relatie met het thuisland.

red power

De omstreden oliepijplijn in Noord-Dakota komt er toch. Dwars door het land van de Sioux. Terwijl Obama het project vlak voor zijn termijn had stopgezet, draait Trump het in zijn eerste week gewoon weer terug.
Sioux-kenner Serv Wiemers is te gast om te vertellen over de Sioux en hun immer ingewikkelde relatie met het thuisland.

de destructieve ijstijdmens

Dat de mens sinds het begin van de industriële revolutie door de uitstoot van CO2 en andere gassen het klimaat verandert, dat weten we tegenwoordig allemaal. Op Donald Trump, Geert Wilders en nog een paar klimaatontkenners na dan natuurlijk. Maar dat ook de prehistorische mens twintigduizend jaar geleden al op zodanige schaal bossen in de as legde dat het klimaat daardoor veranderde, dát is nieuw. Is er dan nooit harmonie tussen mens en natuur geweest?
Professor landschapsarcheologie Jan Kolen van de Universiteit Leiden toonde het aan in een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd. 

holocaustontkenner

David Irving staat bekend als holocaustontkenner. Maar hij was dat niet, naar hij zelf zei. In 1996 beschuldigde Irving de schrijfster en historica Deborah Lipstadt van laster nadat ze hem in één van haar boeken had neergezet als ontkenner van de Holocaust. Het gevolg: een proces. En omdat in Engeland de bewijslast bij de beklaagde ligt, moesten Lipstadt en haar team bewijzen dat de holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De rechtszaak, een van de meest bijzondere van de vorige eeuw, is nu verfilmd.
Een gesprek over de film Denial en over Irving. Met historicus Wim Berkelaar

column

De column is deze week van Alexander Münninghoff.

kaapverdië aan de maas

Rotterdam staat wereldwijd bekend als de muziekstad van Kaapverdië. En dat is vooral is te danken aan de bijna negentigjarige Kaapverdiaan João Silva en de rest van de Kaapverdische gemeenschap in de havenstad. De Kaapverdianen kwamen in de jaren zeventig massaal naar Rotterdam en lieten hun sporen en muziek na. De muziekarchieven van Silva zijn nu gedigitaliseerd en worden symbolisch overgedragen aan de Kaapverdische gemeenschap.
Een gesprek met Jorge Oliveira Lizardo , achterneef van João Silva en reggaemuzikant.

het spoor terug: de romanovs (deel 1)

Deel 1 van een tweeluik. Honderd jaar geleden kwam er met de Russische Revolutie een eind aan meer dan drie eeuwen absolute macht van de Russische Romanov-dynastie. Dit wordt herdacht met een tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam en met een tweeluik in Het spoor terug. Michal Citroen maakte met de Hermitage een reis langs Moskou, Jekaterinenburg en St. Petersburg op onderzoek naar resten van en de hernieuwde belangstelling in het huidige Rusland voor de laatste familie Romanov, tsaar Nicolaas II, zijn vrouw, vier dochters en een dertienjarige erfgenaam. Het inmiddels heilig verklaarde gezin werd in juli 1918 in Jakaterinenburg door de Bolsjewieken geëxecuteerd.