Een vraag voor De Nationale Wetenschapsquiz moet binnen een minuut te beantwoorden zijn, maar ook uitdagend zijn voor een slachtoffer dat dagen de tijd heeft om na te denken en het hele internet af te speuren naar het antwoord. Zo’n vraag heeft drie geloofwaardige antwoorden, waarvan er slechts één goed is. Zij levert felle discussies op, maar alleen voordat het juiste antwoord is onthuld en niet daarna. En – misschien wel het belangrijkst – het is een vraag die spannende televisie oplevert. Ik was dit jaar voor het eerst redacteur voor de quiz, dus dat was allemaal mijn probleem.
Onze zoektocht begon met een lijstje ideeën die door wetenschappers waren ingestuurd. Daarvan bleven na een strenge selectie maar een paar vragen over, die daarna meestal nog flink van vorm veranderden. Deze bijvoorbeeld:
Het verhaal gaat dat gevangenen vroeger over hun lakens plasten, voordat ze deze uit het raam hingen om te ontsnappen. Waarom zou dat een goede zet geweest zijn?
Op internet zoeken naar het antwoord leverde niet veel op. Gelukkig maar. Ik begon me alleen wel af te vragen of gevangenen vroeger echt via ondergeplaste lakens ontsnapten. Was het geen broodje aap? Meer dan vage verwijzingen vond ik nergens, vandaar de voorzichtige formulering van de uiteindelijke vraag. Want als we iets niet willen, dan is het betrapt worden op onwaarheden.