De gemixte teams van wetenschappers en dwarsdenkers beantwoordden, aangemoedigd door een enthousiast publiek in de studio, uiteenlopende wetenschappelijke vragen. Hoogleraar wetenschapscommunicatie, wetenschapsjournalist en wiskundige Ionica Smeets en televisieverslaggever en presentator Pieter Hulst stelden de vragen met verve, waarna met tot de verbeelding sprekende en ingenieuze proefjes, filmpjes en demonstraties uitgelegd werd wat het goede antwoord was. Niet alleen de gemixte teams vormden een verrassend element dit jaar, nieuw waren ook de flitscolleges die de wetenschappers gaven over hun vakgebied, waaruit een vraag aan de andere teams volgde.
Reinoud Lavrijsen en Frédérique Spigt winnaars NWQ 2016
Fysicus en muzikante knapste koppen van Nederland
Na een bloedstollende finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2016 mogen fysicus Reinoud Lavrijsen en muzikante Frédérique Spigt zich de knapste koppen van Nederland noemen.
Gedachte-experiment doorslaggevend
Het duo van hoogleraar psychiatrie Iris Sommer en stand-up comedian Tex de Wit moest als eerste het toneel verlaten. Hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten en filosofe en schrijfster Simone van Saarloos hielden tot de laatste vraag stand, maar doordat Simone van Saarloos tijdens een gedachte-experiment minder ontspannen bleef dan Fréderique Spigt moest het duo het uiteindelijk toch afleggen.
Naast de eer ontvangen Lavrijsen en Spigt een reis naar La Palma met een bezoek aan de William Herschel Telescoop. Lavrijsen over de samenwerking: ‘Frédérique is een geweldig persoon om mee samen te werken in zo¹n quiz. Zij denkt op een hele andere manier dan ik, ik moet alles drie keer herkauwen. Frédérique zegt gewoon wat ze denkt en reageert vanuit haar gevoel. Ik denk dat we elkaar goed aanvulden, het klikte heel goed.’
Publiekswinnaars
Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz. Vooraf door online de vragen te beantwoorden of tijdens de uitzending via het tweede scherm. Alle informatie over winnaars en uitslagen is te vinden op www.nwo.nl/quiz.
Quiz opvallend goed gemaakt
De quiz werd opvallend veel beter gemaakt dan voorgaande jaren. Aan de NWQ16 hebben dit jaar 57 groepen en 874 individuen meegedaan. NWO ontving in totaal 931 inzendingen via www.nwo.nl/quiz. Daarvan hadden 39 individuele inzenders en 3 groepen alle antwoorden goed, 42 in totaal.
Nog steeds doen meer mannen dan vrouwen mee aan de quiz, zo waren 710 deelnemers man en 202 vrouw, van de rest is het geslacht onbekend. De vraag die het minst vaak goed werd beantwoord, was de vraag waarom Proxima b 'bewoonbaar¹ wordt genoemd. Vraag 9, over welk record (zwemmen, hardlopen of schaatsen) op 2000 meter hoogte het meest verbeterd kan worden, bleek de makkelijkste.