aflevering 10: keerpunt

Hoe gaan we om met de naderende bevolkingskrimp?

Nederland staat op een keerpunt. Na een lange periode van groei stevenen we voor het eerst in eeuwen af op een periode van krimp. In Drenthe moet alweer een basisschool de deuren sluiten, omdat er onvoldoende kinderen zijn, terwijl in het Westen veel jonge gezinnen de oude binnensteden weer opzoeken. De daling van de bevolking en de trek uit de krimpgebieden stelt ons voor nieuwe vragen. Anders dan vroeger laten we ons niet meer sturen door de kerk en de overheid als het gaat om de richting en inrichting van ons land. Maar de geschiedenis leert dat we altijd manieren vinden om vraagstukken op te lossen. Na een geschiedenis als beruchte probleemwijk krijgt Amsterdam Zuidoost vandaag de dag eindelijk de bewoners waarvoor de wijk eens werd gebouwd. We nemen afscheid van vertrouwde bakens maar zien in het keerpunt ook weer nieuwe kansen.

bonusmateriaal

Simon Meijer schreef zich zeven keer tevergeefs in op verschillende kavels die in Flevoland beschikbaar kwamen voor boeren. Stan Steijart werkte voor de selectiecommissie van Oostelijk Flevoland van 1967 tot 1972. Hij vertelt hoe de selectie van de nieuwe bewoners plaatsvond.

datavisualisaties uit de uitzending

Van 5 miljoen inwoners in 1900 naar 17 miljoen inwoners nu. Bekijk in de animatie de bevolkingsgroei in Nederland over een periode van ruim 100 jaar.

Terwijl steden aan het uitbreiden zijn, krimpen landelijke gebieden. Families vertrekken en basisscholen moeten noodgedwongen sluiten. 

Bekijk hier alle datavisualisaties uit seizoen 2 Nederland van Boven.